“Владимир, не бива да се страхувате” от щита

“Владимир, не бива да се страхувате” от щита

Русия не е враг на Съединените щати и не бива да се страхува от противоракетната система за отбрана (ПРО), която ще бъде изградена в Европа срещу евентуални ядрени атаки от Иран. Това заяви американският президент Джордж Буш във вторник по време на посещението си в Чехия, преди да отпътува за срещата на Г-8 в Германия.

Буш каза, че ще отправи към руския президент Владимир Путин послание, че могат да работят заедно срещу общите заплахи.

Кремъл яростно се съпротивлява срещу противоракетния щит, а Путин предупреди, че Русия ще предприеме “ответни действия”, ако Вашингтон осъществи плановете си.

Западът оцени думите на руския президент като реторика от времето на Студената война. Вашингтон отхвърли твърденията за нова Студена война, като заяви обаче, че езикът, използван от Путин е обезпокоителен и напомня на онези времена.

По време на пресконференция с президента и премиера на Чехия Буш каза, че новата система е изцяло отбранителна и не е насочена срещу Русия, а срещу истински заплахи. Вашингтон иска да разположи ракети-прихващачи в Полша и радарна база в Чешката република, за да предотврати евентуална заплаха от атака от непредвидими държави като Иран и Северна Корея. Буш заяви, че ще покани Русия да сътрудничи в разработването на системата, когато се срещне с Путин по време на срещата на Г-8 в Германия в сряда. Руският външен министър Сергей Иванов обаче отхвърли твърденията за заплаха от страна на Иран и Северна Корея, а президентът Путин каза в неделя, че истинската цел на противоракетната система е Русия.

“Доколкото ми е известно, единствената страна, която спекулира с насочване на ракети срещу Европа, е Руската Федерация”, каза говорителят на НАТО Джеймс Апатурай по повод руските твърдения.

“Подобни коментари не допринасят с нищо и са нежелателни”, добави той.

“Ние искаме конструктивен диалог с Русия по този въпрос”, заяви съветникът на Буш по националната сигурност Стивън Хадли.

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс заяви, че заплахите на Путин няма да разколебаят САЩ и че подобни коментари връщат назад към Студената война.

“Сега сме 2007, не 1987 година. Трябва да изоставим реториката...и да осъзнаем, че това е много различен период за САЩ и Русия”, каза тя.

В започналия предизборен период руският лидер все по-често прибягва до любимата на избирателите рязка реторика по адрес на Запада.

На майската среща Русия-ЕС Путин разкритикува “политиката на двойните стандарти” на Запада, а наскоро прибягна до терминологията на ръководството на СССР, като обвини Вашингтон в империализъм и раздухване на нова надпревара във въоръжаването, припомня Ройтерс.

“Владимир, не бива да се страхувате”

“Студената война свърши. Тя свърши”, каза Буш на пресконференция в средновековен пражки замък, където се срещна с президента на Чехия Вацлав Клаус и премиера Мирек Тополанек.

“Моето послание ще бъде:”Владимир – аз го наричам Владимир – вие не бива да се страхувате от системата за противоракетна отбрана. Защо, всъщност, защо не ни сътрудничите за ПРО”, каза Буш.

“Хората в Чехия не бива да избират между това да са приятели на Русия или приятели на САЩ. Можете да бъдете и едното, и другото”, обърна се американският президент към домакините.

Буш съобщи, че системата ПРО ще бъде координирана с НАТО и че ще настоява пред Путин да участват в изграждането. “Изпратете, моля, вашите генерали да видят как тази система ще работи. Изпратете вашите учени”, каза Буш, цитиран от АП.

Вацлав Клаус каза, че са имали открит и честен диалог с Буш за радарната система и по въпроса има взаимно разбирателство.

“Наясно сме, че САЩ носят отговорност за ситуацията в света и искам да подчертая, че САЩ и президентът Буш имат нашата подкрепа”, каза Клаус.

Премиерът Тополанек вече даде одобрение за разполагане на елементи от противоракетния щит, макар че по-голямата част от чехите са против.

В понеделник няколко хиляди души демонстрираха близо до мястото на официалните разговори с Буш.

“Сложно” приятелство

Междувременно американският президент разкритикува Русия заради “изоставянето” на обещанията за демократични реформи. Вашингтон има здрави работни отношения с Русия и Китай, но и “големи несъгласия”, каза той по време на реч в Прага.

Буш се фокусира върху предизвикателствата пред демократизирането на света и добави, че приятелството на Вашингтон с Пекин и Москва е “сложно”. 

“В Русия обещаните реформи, които трябваше да овластят гражданите, бяха изоставени с тревожни сигнали за демократичното развитие”, каза американският президент. Той добави, че не е постигнато съгласие с китайските лидери, които са решили да отворят икономиката на страната без да отворят нейната политическа система.

“САЩ ще продължи да изгражда отношенията си с тези страни без да отстъпва от своите принципи и ценности”, заяви Буш и призова за незабавно и безусловно освобождаване на дисидентите в страни като Беларус, Куба и Бирма.

 

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?