Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Владимир Нестабилни

21 коментара
Сн. ЕРА/БГНЕС

В понеделник сутринта Владимир Путин сяда в черната лимузина с тъмни стъкла и в обкръжението на своята кавалерия - моторизирани полицаи - се спуска в града откъм запад, носейки се по празните, призрачни улици.

Той минава покрай прочутите кубета на храма "Василий Блажени", влиза в Кремъл през Спаските врати, слиза от лимузината и стъпва на червения килим, поздравява постовите и влиза в голямата зала с тежките полилеи, където полага президентската клетва. Този ритуал той изпълнява за трети път.

По пътя не го приветства ликуваща тълпа, която размахва знаменца.

Светът вижда съвсем други картини, свързани с инаугурацията - Путин по червения килим, Путин с ръка върху конституцията.

И бурните протести от предния ден. Виждаме кадри, които в епохата на Туитър и Фейсбук успяха да станат знакови - черни полицейски палки се стоварват през огражденията върху участниците в протестите, спецполицай влачи хванато за шията момиче, гневен униформен седи с окървавено лице.

Виждаме записите на летящи камъни, бутилки и димки, палки, удрящи по нечии бъбреци. Виждаме снимки на преобърнати химически тоалетни, превърнати в импровизирани барикади, и отбраняващи се младежи в раздрани дрехи с оголени кореми, които полицаите влачат към бронираните арестантски коли наблизо.

Какво ли не вижда светът - мирния енергичен марш на разположената на юг от Кремъл улица Болшая Якиманка, на която в почивния ден излязоха не по-малко от 70 хиляди души. Те скандираха: "Русия без Путин" и носеха иронични плакати, характерни за протестното движение от зимата.

В известен смисъл тази акция беше безсмислена - със или без фалшификации Путин е победител, и то с огромен превес. Всичко, което той говори и прави през последните пет месеца, показва, че явно не се занимава с изготвянето на стратегия за оттегляне. Той ще положи всички усилия, за да изкара най-малко пълния си шестгодишен мандат.

Миналия месец, когато за последен път излезе пред Думата в качеството си на министър-председател, един от депутатите го попита как се отнася към идеята от руската конституция да се изключи думата "пореден". Ставаше дума за формулировката, която принуди Путин да извърши сложна обходна маневра и да стане за четири години министър-председател, докато на президентското кресло отседява грейка на име Дмитрий Медведев и се опитва да убеди останалия свят, че не е грейка за кресло. "Смятам, че това е разумно, пое Путин подадената топка. "Може да се помисли за това".

И все пак в неделя на протестната акция дойдоха много хора. "Беше ме срам да не дойда", обясни едно момиче. "Някога внуците ще ме попитат: Какво правеше ти по онова време, когато всичко това се случваше в Русия. Трябваше да дойда, за да не ме е срам тогава от отговора". Възрастна беззъба жена, работеща като куриер, отбеляза: "Ако не аз, то кой? Разбирате ли?". Смисълът на проявата бе да се покаже на Путин в навечерието на пищната интронизация с реките от шампанско, че, както се изрази един от младите протестиращи: "той спечели, но не победи. Ние не сме победени".

Когато веселата скандираща пъстра тълпа от хипстери, националисти, анархисти, пенсионери и типични представите на средната класа стигнаха края на протестния маршрут, се оказа, че пътят за Блатния площад, където трябваше да се проведе митингът, е препречен от спецчасти и от група активисти на радикалния Ляв фронт.

Коридорът за Блатния площад силно се стесни, особено когато лидерът на Левия фронт Сергей Удалцов и борецът срещу корупцията Алексей Навални призоваха към седящ протест. Впрочем активистите не успяха да седят дълго на земята - веднага започна разгонването и изтласкването им, а хората, които не бяха седнали, се разбягаха с панически викове. От този момент всичко тръгна да се развива светкавично - бяха хвърлени димки, мятаха се стъклени бутилки, пуснат бе сълзотворен газ, проля се кръв.

Насилието плисна и се разля - по съседните улици хукнаха националисти и анархисти, крещейки някакви лозунги, полицията се хвърли да ги гони по кафенетата и станциите на метрото, след като ги ловеше, ги хвърляше в препълнените арестантски фургони.

Кой започна пръв, не е ясно. Димки летяха и от двете страни, участниците в протеста бързо загубиха разнородността си и се превърнаха в сърдити млади хора. Лицата на някои от тях бяха скрити зад маски, както правят футболните ултраси. Те не реагираха на призивите на полицията да се разотидат и на опитите на организаторите да стъкмят нещо като палатков лагер (за да се задържат на площада по-дълго време, както правеха участниците в украинската Оранжева революция през 2004-2005 г.). "Кой е тоя със синята тениска?", крещеше един от организаторите на протеста, сочейки младия човек, приканващ хората около него да не отстъпват нито крачка назад. "Той е провокатор. Изведете го оттук!".

Сред тълпата наистина имаше провокатори, но кой ги бе пратил? Дмитрий Гудков, депутат в Думата от партия "Справедлива Русия" и активен участник в протестното движение, каза по-късно, че до него стигнали слухове за сътрудници на печално известното полицейско управление за борба с екстремизма, които инструктирали преди началото на митинга в едно от кафенетата футболни запалянковци - любимо оръжие на държавата. Той лично видял хора с черни маски, които се нахвърлили на полицейския кордон по време на седящия протест. Но не можа да каже със сигурност дали те са били наети от властта или са били просто младежи от редиците на националистите и анархистите.

В известен смисъл, няма значение. Но е от значение, че вчерашният протест ще се запомни с образите на кръвта и грубата сила. Което означава, че е премината определена граница.

Протестното движение, някога мирно и ведро, а след това прескочило оградите, но пък нацелило се в по-ефективни конкретни действия като наблюдението на гласуването и участието в местните избори в различни части на страната - днес се асоциира с насилие и среща насилствен отпор. С други думи, то навлезе в периода на радикализация - организаторите на предишните митинги в навечерието на протеста на 6 май се оттеглиха и отидоха да почиват и оставиха кормилото в ръцете на радикалния сталинист Удалцов. Това, разбира се, бе добре дошло за Путин и компания, които не за първи път твърдят, че в основата на протестните движения не е средната класа, а радикалите, които се стремят да насаждат хаос и да вдигнат в Русия цветна революция и че с тези хора трябва да се постъпва като с врагове, каквито те са всъщност.

Възникващият модел - закостеняването на властта в Кремъл и смяната ѝ с ожесточаването на опозицията - е наблюдаван нееднократно в най-новата история на Русия - от идването на власт на болшевиките, през сталинисткия период и времето на разпада на СССР.

Към края на осемдесетте години на миналия век, когато Михаил Горбачов се опита меко да реформира ръждясалата съветска държавна машина, властта така дълго бе изтласквала на дъното и обявявала за престъпници хора, които 30 години преди това се бяха застъпвали за "социалзъм с човешко лице", че те започнаха да считат държавата за враг, щом тя ги е броила за врагове. В резултат те не се оказаха заинтересовани от еволюцията ѝ и се зарадваха, когато тя окончателно рухна.

С други думи - това бе началото на парализата - тези, които бяха във властта, разглеждаха компромиса като слабост, а тези, които отсъствието на компромис изхвърли на улицата - като предателство. И колкото по-силно се окопаваха двете страни, толкова по-малко вероятно бе конструктивното решение. Единственият изход може да се окаже революцията и пълното разрушаване на статуквото. А както показва руският опит от 1917 и 1991 г., стремежът да се започне всичко отначало начисто излиза много скъпо.

През зимата видяхме този процес. На среща с журналистите на 28 декември - четири дни след като сто хиляди московчани - безпрецедентен брой за последните десетилетия - взеха участие в протестен митинг на проспект "Сахаров", Путин сви рамене и попита: "С кого да разговарям?". Участниците в протеста той бе нарекъл пионки на Държавния департамент на САЩ, стремящи се към насилия провокатори и бъбриви глупави маймуни от киплинговата "Книга за джунглата". С нервен тон той отбеляза, че е приел символа на протеста - бялата лентичка, закачена на реверите, за презерватив.

Това, че на 5 декември в началото на протестите Навални ревеше в микрофоните: "Ще прегризя гърлото на тези говеда", и това, че на следващите два дни полицията арестува на протестите почти хиляда души, разбира се, само наливаше масло в огъня...

... В понеделник Путин слага ръка на конституцията, а след това отива да отпразнува встъпването си в длъжност на прием с патица, пюре от авокадо, филе от есетра и най-хубавите руски вина.

В същото време Русия ще продължи да стои на кръстопът. Опозицията може да поеме по пътя на мъчително бавния, но конструктивен път на гражданската активност, по който тя вървя през последните месеци, или да се разпръсне на сърдити радикали и на изплашено от техните действия болшинство.

До какво е водило това в миналото - вече знаем.

Що се отнася до Кремъл, той зае ясна позиция. Путин с неговото захласване по антични амфори и лова на тигри пред възхитената публика се придвижва към мрачно-комичната театралност в стила на Кадафи. Когато хаосът от Блатния площад се пренесе на московските улици, путинският прессекретар Дмитрий Песков каза с удивителна прямота по телеканала "Дожд": "Според мен полицията действа меко. Бих искал да бе действала по-твърдо".

В отговор един от опозиционните блогери написа в Туитър. "Какво значи по-твърдо? Да стрелят, що ли".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

21 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #21

  Като Брежнев или като Живков? "Винаги сте се лъгали за Русия и ще дам най-пресния пример: "Стабилните" президенти на САЩ карат 1 мандат, а Путин дето уж "се клати" почва трети."

 2. Анонимен
  #20

  Откъде знаеш какво прави П резидента в извънработно време? Може да се люлее на полюлей, стига да иска. Дано нема нужда, но полюлеите са полезни за регистрация на земетресения. "...влиза в голямата зала с тежките полюлеи..." Абе, журналистите, пише се полИлеи. Това са едни такива неща, които висят от тавана и имат много светлинки. Но никой не се "полюлява" на тях."

 3. Анонимен
  #19

  Със сигурност г-жа Георгиева и материалите в този сайт са едни от най-предсказуемите в българската информациоона среда. Можеш да познаеш, какво пише в публикацията още като видиш темата в заглавието .... Сайтът си смени дизайна, но не и манталитета. Про-Костов и анти за всичко останало. Само че про-то вече се стопи и утича към канализацията на българската политическа сцена. ТВ СКАТ, ТВ ЕВРОПА, mediapool и т.н. - типични партийни медии, предназначени само за най-заслепени съподвижници ....

 4. Анонимен
  #18

  Как да разбирам възхваляващите демонстрантите? Преобладават тези от КПРФ и разни националисти. Така наречените демократи не могат да спечелят и 0.5%. Ккаво не искат демонстрантите е Путин. То и САЩ по необясними причини не го искат. Но какво искат? Да дойдат комунистите?

 5. Анонимен
  #17

  Боже, опази ни от част от тъпоумницте във форума!Помогни ни като тези, които толкова хвалят Путин и порядките в Русия, да бъдат в най-скоро време емигранти у нас и имигранти в Русия! И без това за там не знам от други държави да са се запътили.

 6. Анонимен
  #16

  Н.3, н.10, н.13 - прекрасни клинични случаи! Явно никой от вас, другари, не е чел 'Архипелаг ГУЛАГ'. А тъкмо такива като вас трябва да минат през прекрасната авторитарна руска месомелачка, за да не дрънкат много-много срещу 'либерастите' и вечно омразните им американци.

 7. Анонимен
  #15

  Към номер 6. Хайде сега да си направим един бърз правописен разбор. Цитирам: "Словореда е друг!" Това е от Вашето писание. Къде е грешката? Няма да влизам в други подробности; нямам време. Колкото до препинателните знаци, които сте поставили-опази, Боже-като сол и пипер в манджите на селска кръчма са. Хайде преди да поправяме другите да погледнем себе си! С най-добри пожелания...

 8. Анонимен
  #14

  В България има демокрация и народът е щастлив и доволен!

 9. Анонимен
  #13

  Много ги боли на запад а и отчасти на изток че Путин е отново начело,само като прочетеш тъпичката статийка от възлюблените Американски щати на човек му става ясно че Русия върви по правилен път с Путин и близкото му обкражение.Вярно е че като всяка държава и Русия си има своите проблеми но също така е и вярно че плювачите на тази велика държава се роят както отвътре така и отвън.Но щом крещят по твой адрес значи си на прав път,опасното е когато те хвалят твоите врагове!А тия измислени и наистина платени плювачи вътре в тази страна като НЕМЦОВ или онова арменско гросмайсторче, са от ден до пладне,шепа жалки кученца които джафкат след кервана който върви напред!

 10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #12

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.