Дни преди връщането на ГДБОП в МВР

Владимир Писанчев ударно преназначава антимафиоти в ДАНС

Владимир Писанчев. Снимка: БГНЕС

Серия преназначения е предприел председателят на ДАНС Владимир Писанчев през последните дни преди влизането в сила на новия Закон за МВР (ЗМВР), чиито преходни и заключителни разпоредби отнемат разследващите и полицейските правомощия на агенцията, връщайки ГДБОП обратно във вътрешното министерство.

Става въпрос за над 150 от антимафиотите, които през лятото на 2013 г. бяха преквалифицирани в разследващи агенти и които ще останат на сегашните си работни места, въпреки промените в закона, научи Mediapool от свои достоверни източници. Така, след като законовите промени влязат в сила във вторник, служителите, с които ГДБОП отново ще започне работа в МВР, ще са доста по-малко от тези, които преди повече от година и половина преминаха в ДАНС.

Не е ясно с каква цел Писанчев е решил да увеличи броя на агентите си предвид факта, че според разпоредбите на новия ЗМВР, който бе публикуван в Държавен вестник миналата седмица, до два месеца след влизането му в сила агенцията трябва да предаде на МВР всички архивни и действащи дела на оперативен отчет.

Освен това в 10-дневен срок "неприключилите досъдебни производства, разследвани от разследващи агенти в ДАНС, се изпращат на съответния наблюдаващ прокурор за възлагане на разследването на компетентен разследващ орган".

Тъй като преназначените над 150 досегашни разследващи агенти вече няма да имат правото да се занимават с оперативни и разследващи действия, очевидно те ще бъдат привлечени към някои от разузнавателните или аналитичните дейности на агенцията. Предвид факта, че се правят "на тъмно" и без да бъдат обявявани официалните мотиви, мащабните преназначения изглеждат като пореден епизод от противопоставянето между Писанчев и настоящите управляващи.

Ръководителят на ДАНС, назначен на поста с гласовете на БСП и ДПС след принудителното напускане на предшественика му Делян Пеевски, влезе в края на м.г. в открит конфликт с кабинета, обявявайки се срещу поредното прекрояване на сектор "Сигурност", чиято основна цел бе орязването на многото правомощия на агенцията.

Сред прокараните от коалицията на ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт и АБВ промени бе и възстановеното право на президента да назначава със свой указ шефа на ДАНС, главния секретар на МВР и председателя на службата за СРС-та – ДАТО. Именно тази част от законодателните промени, инициирани от ГЕРБ, станаха повод за остро становище на Писанчев, съдържащо безпрецедентни политически констатации.

"Така изложени мотивите навеждат аргументи за липсата на безпристрастност и независимост на Народното събрание (НС) и обвързаността му с определени олигархични кръгове. В този смисъл, недоверие е изказано не към реда за избиране на председателя на ДАНС, а към избралия го орган, в състава му към момента на избирането", се казваше в позиция на ръководството на агенцията, огласена в средата на декември.

Тя бе предхождана от предупреждението на Писанчев и заместничката му Ваня Стефанова, че връщането на ГДБОП във вътрешното министерство поставя под риск хода на 400 разследвания, водени в агенцията. Това тяхно твърдение обаче не кореспондира особено с решението на Писанчев да увеличи заетия щат в ДАНС, който по закон е секретен, за сметка на връщащите се в МВР антимафиоти.

Според ръководството на ДАНС тогава прехвърлянето на въпросните новообразувани дела ще отнеме няколко месеца, а по тях предстоят процесуално-следствени действия, които ще бъдат блокирани. Явно обаче Писанчев не смята, че тази опасност би се засилила при осезаемо намаляване на работещите в ГДБОП.

Във връзка с връщането на антимафиотите в вътрешният министър Веселин Вучков предложи на Министерския съвет да разкрие нови 700 щата в силовото ведомство, с които общият брой на работните места във ведомството ще се увеличи от 49 500 на 50 200. Част от тези щатове са предвидени за нови назначения на гранични полицаи и пожарникари.

Информацията за преназначенията на голяма част от досегашните служители на ГДБОП в ДАНС идва и на фона на все по-разрастващия се скандал около разработката "Червей", по която досега стана ясно, че подчинени на Писанчев 300 дни са експлоатирали незаконни СРС-та с обект информационния масив на МВР, без да е ясно какви резултати са постигнати и къде се намират евентуално източените данни.

Както Mediapool писа в петък, според разсекретената част на доклада на Бюрото за контрол на СРС-тата по случая, шефът на ДАНС е лично отговорен за незаконните действия на агентите в рамките на разработката. Ден по-рано пък бившият шеф на бургаската полиция Милен Димитров обяви пред вътрешната комисия в парламента, че още в началото на м.г. е информирал главния секретар на МВР Светлозар Лазаров за действията на ДАНС по "Червей".

Така той опроверга многократните уверения на Лазаров, че изобщо не е знаел за съществуването на разработката, въпреки че по закон е длъжен да координира взаимодействието между службите.

Въпреки това развитие на скандала засега и Писанчев, и главният секретар на МВР се ползват с личното благоволение на премиера Бойко Борисов, който на няколко пъти свали всякаква отговорност от тях, заявявайки, че "Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат". Според тезата на министър-председателя само предшественикът му е виновен за "Червей", а шефовете на службите били просто "изпълнители", чиято евентуална смяна "ще възпали опозицията", а можело да доведе и до "нов полицейски или шпионски скандал".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?