Владимир Путин получи журналистическа антинаграда

Владимир Путин получи журналистическа антинаграда

Руският президент Владимир Путин беше удостоен с антинаграда “за унищожаване на независимата журналистика”, предаде ББС. Присъждането на наградата е било решено в неделя в Хамбург на международна конференция, в която участваха журналисти от над 20 страни.

Антинаградата, наречена “Затворената раковина” е учредена от германските медии преди седем години. Досега с нея са били награждавани изключително само политически дейци на Германия. Тази година тя за първи път е присъдена на чужд държавник.

Олег Панфилов, ръководител на руския Център за екстремна журналистика е заявил по телефона от Хамбург, че основна причина за наградата е “лошата работа по разследването на убийството на Анна Политковская”.

Кореспондентът на “Новая газета” Анна Политковская, която беше известна с критичните си материали за нарушаване на човешките права и финансовите злоупотреби в Чечения, беше застреляна на 7 октомври миналата година в подлеза пред московския ѝ дом. Извършителите не са открити.

По думите на Панфилов участниците в конференцията са изразили също тревога от общото състояние на свободата на медиите в Русия.

Международната организация “Репортери без граници” в миналото ежегодно включваше Владимир Пунин в годишника със списъка на държавните лидери, подтискащи свободата на словото в своите страни. Наред с руския президент, в тези списъци фигурираха имената на ръководителите на Беларус, Туркмения, Китай, Либия, Пакистан, Зимбабве и Руанда.

В слово пред представители на пресата в неотдавна завършилата среща на високо равнище на Г-8, Путин отхвърли обвиненията за отклоняване от демократичните ценности.

Различията с европейската практика в тази област той обясни с трудностите на преходния период и увери, че Русия ще “се развива като всички цивилизовани страни върху общи принципи”.

Споделяне

Още от Свят