Владимир Путин: Русия не е замесена в хакерските атаки срещу демократите в САЩ

Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин отхвърли твърденията, че Русия е замесена в хакерските атаки срещу електронната поща на Демократическата партия в САЩ в навечерието на президентските избори, съобщиха информационните агенции. 
 
"Отново ще кажа: със сигурност не зная абсолютно нищо за това и на държавно равнище Русия никога не се занимава с такива неща", посочи държавният глава.
 
"После, има ли значение кой е разбил тези някакви данни от предизборния щаб на г-жа Клинтън? Има ли значение? Значение има какво е съдържанието на онова, което бе представено пред обществеността. Около това трябва да се води всъщност дискусията. Не бива вниманието на обществеността да се насочва встрани от същината на проблема", добави Владимир Путин. 
 
Путин отхвърли и идеята Русия да отстъпи на Япония един от Курилските острови срещу засилено икономическо сътрудничество с Токио, часове преди да разговаря с японския премиер Шиндзо Абе, съобщи Франс прес.
 
"Не търгуваме с територии, при все че проблемът за сключване на мирен договор с Япония естествено е ключов и много бихме желали с японските си приятели да намерим решение на проблема", заяви Путин в интервю за агенция Блумбърг, поместено на сайта на Кремъл.
 
Отношенията между Москва и Токио са помрачени от спор за 4 острова от Курилския архипелаг, окупирани от Съветския съюз в края на Втората световна война, за които претендира Япония; това е спънало подписването на мирен договор след края на войната, какъвто не е сключен и до днес.
 
Преговорите за тези острови, наричани в Япония "северни територии", са в безизходица, откакто Русия анексира през 2014 г. Крим и бе осъдена от западните страни, после и от Токио.
 
Путин, който ще се срещне с Абе следобед в далекоизточния град Владивосток, изрази "убеденост", че проблемът ще е сред темите на предстоящата му дискусия с японския премиер.
 
Обаче "не става дума за някаква размяна, за някакви продажби", заяви руският лидер, запитан от журналиста дали Русия, понесла тежък удар заради западните санкции във връзка с украинската криза, подкрепени от Токио, би се отказала от някой спорен остров срещу засилено икономическо сътрудничество с Япония. 
 
"Става дума да се търси решение, при което ниикоя от страните няма да се чувства в загуба, никоя от страните няма да се чувства нито победена, нито губеща", каза Путин.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?