Владимир Путин си играе с кит белуга в Охотско море

Руският премиер Владимир Путин, известен любител на дивите животни, облече днес неопренов костюм и се потопи в студените води на Охотско море край остров Чкалов, в руския Далечен изток, за да постави лично спътников предавател на гърба на кит белуга, разказва в петък ИТАР-ТАСС.

При посещението си на острова в Хабаровския край Путин се срещнал с учени от Руската академия на науките, изследващи миграцията на тези морски бозайници, застрашени от разработването на петролни и газови находища.

След като влязъл във водата, премиерът погалил белугата Даша и попитал шеговито дали тя няма да го изяде. "Да ви изяде - няма, но да ви окъпе - може", отговорил един от учените. "Да, ако се разсърди. . .", допуснал Путин.

Бившият президент и настоящ премиер вече се изяви като защитник на леопарди и тюленчета. През март руското министерство на природните ресурси изработи по негово разпореждане програма за възстановяване на популацията на редки животни като снежния леопард, обитаващ северните части на Кавказ. Месец по-рано по настояване на Путин Русия забрани ловуването на бебета тюлени, с което си спечели уважението на защитници на животните като френската актриса Брижит Бардо, припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят