Владимир Путин си подари един ден почивка за рождения ден

Владимир Путин си подари един ден почивка за рождения ден

Руският президент Владимир Путин празнува 62-ия си рожден ден в Сибир, докато привържениците му из цяла Русия организират различни прояви в негова чест, съобщиха световните агенции във вторник.

Според говорителя на Путин Дмитрий Песков това е първият път, когато държавният глава си дава почивка на рождения си ден. Той се намира в сибирската тайга, "на около 300-400 км от
най-близкото населено място".

В чеченската столица Грозни десетки хиляди души, 100 000 според местните власти, се събраха на улицата, за да държат 600-метрово руско знаме. Носеха се и портрети на руския
президент и се скандираха лозунги в прослава на Русия и Чечения, а по-късно днес ще има и концерт.

Руски новинарски сайтове публикуваха снимки от еднодневна изложба на картини в Москва под надслов "12-те подвига на Путин", по аналогия с 12-те подвига на римския полубог Херкулес (Херакъл в гръцката митология).

Картините показват как Путин удушава терорист или се бие с меч и щит срещу Лернейската хидра, чиито глави - Европейският съюз, Канада и Япония - бълват санкции, а пък анексирането на Крим е представено чрез критския бик, който Путин укротява и връща в руското лоно.

Последният и най-тежък подвиг на Путин-Херакъл е слизането в Ада и срещата с триглавото куче Цербер, алегория на САЩ.

Продават се тениски с лика на държавния глава или с хумористични надписи в отговор на западните санкции.

Поздравителни послания бяха отправени от редица лидери на бивши съветски републики като президентите на Беларус Александър Лукашенко и на Азербайджан Илхам Алиев, както и от предстоятеля на Руската православна църква патриарх Кирил.

Ръководителите на детски певчески хор от родния град на Путин Санкт Петербург пуснаха в интернет дълъг клип във възхвала на "доброто сърце на единствения и неповторим президент на Русия".

Споделяне

Още от Свят