Владимир Путин за трети път е "политик на годината" в Русия

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин стана за трети път "политик на годината" в страната си. Трийсет и два процента от участниците в анкета на Фонда "Обществено мнение" (ФОМ) са го посочили като "най-изявения политик или обществен деец" през 2013 г., пише вестник "Комерсант", цитиран от БТА.

Дори протестната вълна през 2011-2012 г. не доведе на руската политическа сцена нови дейци от общонационален мащаб, коментират социолози от ФОМ. Опозиционерът и бивш кандидат за кмет на Москва Алексей Навални е получил например само 1 процент от гласовете.

След Владимир Путин с 32 процента на второ място в класацията са министърът на отбраната Сергей Шойгу и лидерът на либералдемократите Владимир Жириновски, събрали по 6 на сто от гласовете.

Бивш министър на извънредните ситуации, Шойгу бе втори в този рейтинг и миналата година. Той "има харизма", прави впечатление и като министър на отбраната - "за него не се чува нищо лошо", коментира директорът на ФОМ Александър Ослон.

На трето място в класацията за политик на годината в Русия с по 2 процента от гласовете са премиерът Дмитрий Медведев, лидерът на комунистите Генадий Зюганов и водачът на партия "Гражданска платформа" Михаил Прохоров, милиардер и бивш кандидат-президент.

През 2011 г. например Медведев бе втори в класацията с 10 на сто от гласовете, но както посочва шефът на ФОМ пред "Комерсант", той взе да губи популярност след рокадата на 24 септември същата година, отбелязва Би Би Си. Тогава на конгрес на партията "Единна Русия" бе обявено, че на изборите през март 2012 г. Путин ще бъде кандидат-президент и ако спечели, предишният президент Медведев ще бъде номиниран за премиер, напомня експертът.

Освен Навални - лидер на нерегистрираната партия "Народен алианс", по 1 процент от гласовете получават руският външен министър Сергей Лавров и водачът на парламентарната опозиционна партия "Справедлива Русия" Сергей Миронов. Под един на сто от жителите на Русия смятат за политик на 2013 г. избрания за кмет на Москва Сергей Собянин.

Четири от всеки сто запитани заявяват, че в Русия няма човек, достоен да се нарече политик на годината, а над една трета - 35 процента, не дават отговор. "Част от хората нямат интерес към политиката и броят им почти не се мени", обяснява шефът на ФОМ.

В класацията отново водят ветераните в политиката, познати на всички в Русия. Този "застой в политическите елити ще трае още дълго време", смята социологът Леонтий Бизов от Руската академия на науките, цитиран в "Комерсант".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят