Владимира Янева бе осъдена на втора инстанция за "Червей"

Софийският апелативен съд озадачен от отказа на прокуратурата да повдигне по-тежко обвинение на бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР

Владимира Янева бе осъдена на втора инстанция за "Червей"

Софийският апелативен съд потвърди осъдителната присъда от една година условно за бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Наказанието бе наложено за издадените от нея незаконни разрешения за следене и подслушване по разработката "Червей". Янева е разрешила прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС) да продължи 300 дни при максимално допустими по закон180 дни. Наред с потвърждаването на присъдата апелативният съд наложи на Янева и глоба от 1000 лева, което първата инстанция бе пропуснала.

Съдът потвърди още глобата от 3000 лв. на бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Той бе признат за виновен за извършване на незаконно проникване в компютърната система на МВР с чужд профил и парола.

Делото “Червей“ бе водено от края на 2013 година до средата на 2014 година. То започва след подаването на два анонимни сигнала, че вътрешни хора в МВР вземат "хонорари" между 2000 и 5000 лева, за да манипулират информационните масиви на министерството. Парите се давали за заличаване на криминалните регистрации на заинтересувани лица.

“Червеи“-те в МВР оправдавали незаконната промяна в базата данни с технически сривове и токови удари. Доказателства за това така и не бяха намерени.

От мотивите на апелативния съд излиза и една интересна подробност по делото. Магистратите коментират решението на прокуратурата да не повдигне по-тежко обвинение на Тодор Костадинов за заличаване на криминалните регистрации на едно лице. Оказва се, че единственият заловен да прави това, за което се води разследването, е самият разследващ.

"(Това) всъщност е единственият установен резултат от прилагането на СРС по "Червей", се казва в съдебното решение. Съдът обаче не може да наложи по-тежка присъда, когато прокуратурата не е повдигнала обвинения на Костадинов за това деяние.

"Прокуратурата е имала достатъчно възможност да формулира своите обвинения и да докаже своите тези в открит и състезателен процес, а не да създава внушения чрез твърдения, които не могат да бъдат предмет на доказване в настоящия наказателен процес поради липсата на съответни обвинения", се казва в мотивите по делото.

За Владимира Янева се казва, че тя е била напълно наясно с това, че нарушава закона.

"Деянието е извършено от подсъдимата Владимира Янева при пряк умисъл, доколкото тя е съзнавала, че дава разрешение за срок, надхвърлящ законоустановения, съзнавала е своите задължения и правомощия да откаже да даде разрешение за ново използване на СРС, но независимо от това е дала такова разрешение, като е предприела действия за привидното

оформяне на разрешението като ново разрешение с цел да не бъде очевидно допуснатото закононарушение", се казва в решението на съда.

Скандалът с незаконните разрешения за СРС по “Червей“ дадоха началото на друга огромна афера – "Яневагейт". В нея Владимира Янева намеси почти цялото държавно ръководство, включително премиера, главния прокурор, част от Висшия съдебен съвет, съдии, адвокати и т.н

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?