Владимира Янева не помни разговора с Румяна Ченалова

Снимка: БГНЕС

Владимира Янева обясни в сряда пред Висшия съдебен съвет, че не помни разговора си със съдийката Румяна Ченалова, който даде началото на аферата “Яневагейт”. Това съобщи в сряда след изслушването пред Етичната комисия адвокатът на Янева Антон Станков (бивш правосъден министър в кабинета “Сакскобургготски”).

Бившата шефка на Софийския градски съд е обяснила, че разговорите са манупулирани “по време и място”. “Не може да има монолог”, е казала Владимира Янева пред ВСС, имайки предвид факта, че от записите тя излиза като основен разказвач, а Румяна Ченалова предимно я слуша.

Още преди два дни Mediapool съобщи за сценарий за замитане на аферата, който включва обявяване на разговорите за манипулирани, а основни участници в него да се отрекат от думите си или да обяснят, че не помнят. Това дава възможност на Висшия съдебен съвет, който е дълбоко загазил в скандала, да приключи случая без последствия.

Сега ВСС ще трябва да сблъска твърденията на Владимира Янева, която не помни, и тези на Румяна Ченалова, която каза, че помни разговорите и други “неща”. Любопитен щрих е, че срещу “помнещата” съдийка се активира цялата репресивна сила на държавното обвинения, включително папките отпреди три години по делото “Соло”.

От изказването на адвокат Антон Станков станаха ясни и други интересни подробности около “обективното” проучване на аферата от Етичната комисия на ВСС. Етичната комисия е задала въпрос на Янева дали има куче (лай на куче се чува в записите - бел.ред.), но никой не я питал дали тя е контактувала с премиера Бойко Борисов, което е основна сюжетна линия в записите. Нямало е и въпрос кой е мъжът от записа, който е третият участник в разговорите и засега е неизвестен. Той също подава ключови реплики на Владимира Янева.

“Г-жа Янева каза, че точно такъв разговор (с Румяна Ченалова от записа - бел.ред.) тя не помни. От февруари тази година, тя не се е виждала с Румяна Ченалова, така че не може да твърди кога, как, какво... Преди това са имали нормални професионални отношения. Тя каза, че с главния прокурор е контактувала по повод дейността ѝ като председател на градския съд, но не повече”, разказа адвокатът.

Така защитната теза на Владимира Янева е, че записите са незаконни, тя не е техен инициатор, а и не помни. В същото време твърди, че има манипулация.

“Г-жа Янева няма спомен за проведени такива разговори и твърди, че има манипулация в записите, които могат да бъдат във времето и могат да бъдат в пространството, т.е. да са наслагвани реплики от различни места, което е нейно предположение. Не сме давали подробни обяснения по записа, защото има предварителна проверка (прокурорска), която ще прерасне в досъдебно производство. Г-жа Янева със сигурност ще бъде участник, минимум като свидетел, в едно такова производство, така че не е редно по действащите правила тя да дава обяснения”, каза адвокат Станков.

Владимира Янева е обяснила, че е контактувала и с членовете на ВСС от записите, но само в професионален план. “Държа да акцентирам, тя не е слушала записите като акустика. Тя е чела това, което е излязло като разпечатка на записите”, каза Станков.

За какво става дума в записите

Изтеклите разговори, които "Биволъ" публикува на порции, са от февруари т.г., когато тогавашната председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, обвинена за незаконни разрешения за подслушване по разработката "Червей", се опитва да си уреди по-щадяща санкция от Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя разказва подробно на Ченалова (търговски съдия от СГС) как председателят на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да звъни на Борисов по нейния случай, но той не му вдигнал.

В следващия запис Янева разказва как премиерът наредил на главния прокурор да я "опраска". После се чува как Янева пускала есемеси на Борисов, докато той бил на посещение в Брюксел, за да му обяснява, че не била нарушила закона и няма нужда да бъде отстранявана от съдебната система.

След есемеса на Янева се обадил "човекът на Борисов" във ВСС Димитър Узунов да ѝ каже, че "човекът от Брюксел" ѝ казвал да не се притеснява, че всичко било само за пред медиите. В крайна сметка в сагата се намесва шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който се видял лично с Янева. Съдийката разказва: "Виждаме се с Ясен. Ясен каза: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!"

Коментарът на Бойко Борисов бе ироничен. Той каза във вторник, че става дума за “две каки”, които си говорят и ги сравни с жени на фризьор или при маникюрист. Премиерът пропусна да отбележи, че към момента на записа Владимира Янева беше шеф на може би най-важния съд в държавата – Софийския градски съд, а Румяна Ченалова бе много влиятелна съдийка пак там.

Етичната комисия мълчи и чете морал на “Биволъ”

Малко след заседанието пред медиите се появиха трима представители на Етичната комисия във ВСС, но само, за да кажат, че няма да разкрият нищо. По този случай комисията се ръководи от заместник-председателя си Даниела Костова, защото титулярът Ясен Тодоров си направи отвод, тъй като името му бе замесено в аферата.

Даниела Костова обясни конкретно единствено, че “Биволъ” се държи “непочтенно” и “неетично”, защото пуска записите на порции, а и не иска да ги предостави в цялост на ВСС. Това пречело на “обективната” проверка, която ВСС “без съмнение” щял да проведе.

“Не намираме за почтено порционното подаване на записите. Не можем да гарантираме желаната от нас обективна и пълна проверка. Не е етично”, каза Костова.

Даниела Костова оспори думите на адвокат Антон Станков, че Янева не била питана за Бойко Борисов. Тя била питана, но не можело да се очаква да разкрие нещо, защото не помнила разговорите от записите. Участник в заседанието потвърди неофициално пред Mediapool думите на адвоката, че наистина никой не е питал Владимира Янева за Бойко Борисов.

В крайна сметка Етичната комисия намеси в аферата и сайта “ПИК”, който щял да бъде питан кой е мъжът от записите. Сайтът бил публикувал информация, че знае.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?