След като Борисов призна, че е повлиял за ареста на депутата от ГЕРБ

Владимира Янева отрече "топла връзка" между политици и Градския съд

Владимира Янева отрече "топла връзка" между политици и Градския съд

Само седмица след като министър-председателят Бойко Борисов обясни пред “Капитал”, че “се е намесил” в работата на Софийския градски съд, за да може арестуваният депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов да получи най-тежката мярка "задържане под стража", председателят на съда и близка приятелка на вицепремиера Цветан Цветанов – Владимира Янева, обясни как никой политик не ѝ е звънял да я разпитва за дела.

В интервю за вестник "Стандарт" Янева дава и своето тълкувание на доклада на Европейската комисия.

“В доклада се казва, че Висшият съдебен съвет (ВСС) не е успял да опази съдебната система от политическия натиск. От една страна, пряко върху отделните съдии политически натиск няма. От друга страна, действително имаше момент, в който се създаде напрежение между вътрешния министър и съдебната система. Факт е, че той не е казал: "Решете делата по определен начин!", но е факт, че е коментирал. Тогава следващият въпрос е - ЕК има ли право да коментира висящи дела, както ги коментират и чужди посланици?”, запита Янева, опитвайки се да сложи знак за равенство между Цветанов и европейските дипломати.

Тя обаче не коментира изказванията на Цветанов и Борисов, които повдигат доста сериозни въпроси за връзките между изпълнителната власт и определени съдии.

 

По време на дебатите от вота на недоверие, повод за който беше именно коментирания от Янева доклад на ЕК, семейният приятел на шефката на съда и вътрешен министър Цветан Цветанов продължи атаката си срещу уволнената шефка на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Смущаващото в изказването му беше, че МВР-шефът изнесе данни от дисциплинарните производства срещу Тодорова, за които няма как да разбере, ако не е разговарял или с ръководството на СГС, или с членове на ВСС, което и в двата случая е недопустимо.

 

Няколко дни по-късно пък, пред вестник “Капитал”, премиерът Борисов обясни как се е намесил, за да се сдобие депутатът от ГЕРБ Стефан Аврамов, обвинен за търговия с влияние, с мярка "задържане под стража".

 

“Аз не знам друга партия и друг премиер да е разпоредил на ДАНС и да се намесил дотолкова, че негов депутат да получи дори постоянна мярка задържане под стража и в рамките на един ден да му се свали имунитетът. С една дума, който го докопам, само една нощ ще танцува свободен, докато изпълнителното бюро вземе решение”, обясни Борисов, чието твърдение влиза в директно противоречие с позицията на Янева, че не разговоря с политици.

 

Изказването на Борисов, че лично е оказал влияние върху съда да задържи депутата Аврамов всъщност изобщо не е първото явно доказателство за "топлите" взаимоотношения между държавната власт и ръководството на СГС.

 

Както Mediapool писа неотдавна, видно от разказа на бившия агент на ДАНС Росен Миленов, оказал се в епицентъра на мегаскандала "Тановгейт", екпредседателят на СГС, повишен впоследствие до шеф на Върховния административен съд Георги Колев, се е съветвал с вътрешния министър Цветан Цветанов “да не направят политически скандал” с подслушването на шефа на Агенция “Митници” Ваньо Танов.

 

Решението за подслушване на митническия шеф се оказва взето на база оперативна справка с неизвестен източник и най-ниско ниво на достоверност. Справката е изготвена веднага след проведено съвещание в кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов, на което са присъствали главният прокурор Борис Велчев и директорът на ДАНС (тогава Цветлин Йовчев).

 

Миленов твърди, че той лично е трябвало да напише искането за "закачане" на Танов, а впоследствие наблюдаващият прокурор Пламен Георгиев (в момента заместник-министър на правосъдието) е бил извикан да подпише. След което двама агенти на ДАНС – Миленов и друг по-старши негов колега - отиват в СГС, където връчват на Георги Колев парафираното от обвинителя искане за подслушване на Танов.

 

Според разказите на Миленов, колегата му чул как Колев се обажда на вътрешния министър Цветанов с въпрос дали наистина да одобри това искане, защото можело да доведе до политически скандал. Вътрешният министър обаче без тревога “разрешил”.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?