Владимира Янева пита ВСС как да реабилитира Петя Крънчева

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева пита с писмо Висшия съдебен съвет (ВСС) какви са възможностите на практика да реабилитира наскоро избраната при доста спорен конкурс за заместник-председател на СГС и шеф на Наказателното отделение съдия Петя Крънчева.

Янева иска от кадровиците в съдебната власт да разтълкуват закона и да ѝ отговорят колко време след издаване на заповед за "обръщане на внимание” на провинил се съдия, тя може да се счита за невалидна.

 

Интересът ѝ е свързан с наложеното от нея наказание на Крънчева, съобщи във вторник електронното издание „Правен свят”, позовавайки се на неофициална информация от свои източници.

 

Крънчева бе наказана заедно с колегите си Георги Ушев, Мариян Марков и Костадинка Костадинова след доклад на Инспектората към ВСС от лятото миналата година, в който бяха изнесени данни за забавените дела в Наказателното отделение на СГС. Тогава бяха предложени за дисциплинарно наказание самата Янева, както и председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова.

 

Вместо леките "забележка” или "порицание” обаче, по отношение на Крънчева, Ушев, Марков и Костадинова шефката на съда издаде заповед, с която само им "обръща внимание”, което според доста от членовете на ВСС всъщност не се явява дисциплинарна мярка.

 

Факт е, че обръщането на внимание не фигурира сред изброените наказания в Закона за съдебната власт (ЗСВ). То е изцяло от компетентността на административния ръководител. Все пак обаче юристи акцентират на друго - т.нар. мярка "обръщане на внимание” се намира в Глава шестнадесета "Дисциплинарна отговорност” на ЗСВ, допълва още "Правен свят”.

 

Практиката досега е тя да се налага по повод на нарушения, идентични на тези, за които се налагат и дисциплинарни наказания (случаят с Петя Крънчева е идеалният пример за това). Често изтъкваната разлика, че нарушението било незначително е много спорно, предвид очевидната липса на критерии у самия ВСС.

 

Според чл. 326 от ЗСВ дисциплинарните наказания (без уволнението или освобождаването от длъжност) се заличават една година след изтърпяването им. Наказанието може да се заличи и предсрочно, но не по-рано от 6 месеца от налагането му, ако магистратът не е извършил друго нарушение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?