Владислав Горанов от ГЕРБ изненадващо напуска НС

Лансиран от Борисов за ново лице на партията и бъдещ финансов министър, Горанов излиза от политиката, защото искал да е експерт

Владислав Горанов, сн. БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов, лансиран активно от лидера Бойко Борисов като едно от новите обещаващи имена в партията, изненадващо напуска парламента, а може би и ГЕРБ. Решението си да направи това "в израз на лична воля" той обяви в петък, два дни преди конгреса на ГЕРБ, на който имаше някои очаквания да бъде избран за заместник-председател.

Горанов бе зам.-министър на финансите в правителството на ГЕРБ и номиниран от Бойко Борисов за финансов министър в алтернативното правителство, което той оповести при връщането на проучвателния мандат за кабинет в рамките на сегашния парламент поради липса на мнозинство.

Владислав Горанов стана депутат като водач на 24-ти избирателен район в София. След пет години в политиката, неразривно свързани с ГЕРБ, в петък той обяви: "Напускам политиката, за да се опитам да запазя експертния си профил. Мотивите да напусна Народното събрание са лични и са свързани с това, че винаги съм искал да бъда експерт и да участвам в процесите като експерт".

Бойко Борисов съобщи, че е бил информиран и се съгласил с решението на Горанов, на когото обаче ГЕРБ и занапред ще разчита като на свой експерт.

Владислав Горанов каза, че не е обмислил дали остава, или напуска партия ГЕРБ.

"В 42-то Народно събрание по никакъв начин не може да се прави реална политика и да бъда полезен както на тези, които са ме подкрепили на изборите, така и на самия себе си. Затова предпочетох са напусна парламента, да запазя позицията си на човек, който сред приятелите си винаги е бил експерт, професионалист и да продължа по пътя си, занимавайки се с частни проекти. Ако наблюдавате процесите през последните месеци, начинът, по който се прави политика в това НС, лично мен като сравнително млад човек не ме удовлетворява”, каза още Владислав Горанов пред агенция Фокус.

Новината за депозираната му пред шефа на НС молба за напускане на парламента изненада колегите му в ГЕРБ, които коментираха пред медиите, че нямат представа защо той прави това.

"В партията обикновено Борисов и Цветанов знаят, а ние разбираме от медиите, както е и в този случай", казаха депутати пред Mediapool.

Борисов: НС пречи на Горанов да се развива, той остава наш експерт

"Вчера проведох разговор с Владислав Горанов, в който той ме информира, че повече не желае да бъде народен представител, поради невъзможността да се развива пълноценно, заради неработещия парламент. Горанов остава наш експерт и винаги, когато аз или партията имаме нужда от него, ще можем да го използваме с капацитета, който притежава", обяви Бойко Борисов в личния си сайт.

"Влади Горанов е един от най-добрите ни експерти. Още в началото на ГЕРБ, го привлякох към партията, именно заради високата експертиза, която притежава. Горанов остава наш експерт и винаги, когато имам аз или партията нужда от него, ще можем да го използваме с капацитета, който притежава. Оттук-нататък г-н Горанов ме информира, че ще се занимава с частни проекти. Пожелавам му успех и ще продължим да работим заедно”, каза Бойко Борисов.

За разлика от други двама депутати, които напуснаха парламентарната група на ГЕРБ в знак на несъгласие с политиката ѝ, но останаха в НС като независими депутати, Горанов няма да "ощети" групата, тъй като ще излезе от НС и на негово място ще влезе следващият в лисата - IT специалистът Зоран Рангелов.

В публичното пространство е известно, че Владислав Горанов е близък до скандалния депутат от ДПС и медиен бос Делян Пеевски. Приятелските му отношения с Пеевски предизвикаха скандал в мандата на ГЕРБ, когато те двамата бяха засечени в столично заведение.

Споделяне

Още по темата

Още от България