Владислав Горанов: Предпочитаме Симеонов да не подава оставка

"НСО е една скъпа таксиметрова компания", смята финансовият министър

Владислав Горанов, Снимка: БГНЕС

На този етап ГЕРБ предпочита Валери Симеонов да не подава оставка, стана ясно от интервю на финансовия министър Владислав Горанов пред бТВ в четвъртък.

Горанов не даде директен отговор на въпроса дали вицепремиерът трябва да подаде оставка, но от обясненията му стана ясно, че на този етап е по-добре да не се стига до подобна промяна, защото тя ще доведе до нестабилност.

"Това е решение, което не е извън нашия обсег и нашия дебат", отговори Горанов на директния въпрос за оставката на Симеонов заради обидните му квалификации към майките на деца с увреждания. "На този етап, ако оставката се свързва само с думите, които той изрече, в никакъв случай не очаквайте да защитавам подобна позиция. Обясненията обаче на Симеонов, че тези думи са извън контекста и самото му поведение през цялото време, свързано с дебата по отношение на законите за хората с увреждания, не ни дава основание за толкова крайна позиция", добави Горанов.

Оставката на вицепремиера би довела до нестабилност

Министърът от ГЕРБ влезе в явно противоречие, тъй като заяви, че "подобен тип говорене (като това на Валери Симеонов, б. р.) е несъвместимо с висша политическа длъжност", а после обясни, че "на този етап предпочитаме да няма промени в коалицията по начина, по който тя е формулирана". "Ако Симеонов излезе от изпълнителната власт, не е ясно как ще функционира малката коалиция в голямата, т. е. "Обединени патриоти". Това създава определени предпоставки за нестабилност", каза Горанов.

Горанов се оплака, че големите в една коалиция винаги страдат от действията на по-малките партньори, защото всичко се адресира към премиера.

Структурни предпоставки за предсрочни избори няма, призивите за това са болни амбиции на хора, които не са готови да управляват, каза още финансовият министър.

По думите му няма смислена причина за хвърляне на държавата в политическа нестабилност.

Горанов коментира и решението на БСП да не се регистрира в парламента до оставката на Валери Симеонов, като го нарече "лицемерна позиция".

"Има достатъчно мнозинство в парламента той да функционира нормално, така че БСП имат правото да не се регистрират, това е една технология на парламентаризма", обясни финансовият министър.

Ще има коледни добавки за част от пенсионерите

От думите му стана ясно, че най-вероятно коледни добавки за пенсионерите ще има и те ще са като тези за Великден. Тогава по 40 лв. за празника получиха най-възрастните с пенсии до до 321 лв., колкото в момента е линията на бедност.

За целта от бюджета за 2018 г. ще бъдат заделени около 50 млн. лв.

Относно искането на бизнеса да отпадне втората година от майчинството Горанов смята, че това не е нужно, но уточни, че догодина се запазва размерът на обезщетението за този период – 380 лв. на месец.

Разходите в бюджета за хора с увреждания са над 2 млрд. лева. "Сега добавяме едни нови 150 млн. лева. Те ще дадат възможности на хората, които са над 18 години и вече не са деца, но е трудно интегрирането им в работната сфера, да получават доходи и помощ. Тези средства няма да решат всички проблеми, но са стъпка в правилната посока", добави Горанов.

Според него, бюджет 2019 инвестира в човешките ресурси и образованието, модернизация на армията, здравеопазване и социалните сфери. "Обещахме да не променяме ставките на преките на данъците и го изпълняваме. Добрата новина е, че икономиката ни расте. Максималният осигурителен доход не е променян през последните 15 години", каза още Горанов.

Бизнесът трябва да свикне, че заплатите ще растат

Бизнесът концептуално трябва да свикне и той е принуден от пазара на труда, че ако искаме да запазим кадърните хора в България, цената на труда ще бъде по-висока от това, което те са калкулирали в своите сметки. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по повод увеличението на максималния осигурителен доход, заложено в проектобюджета за 2019 година.

НСО е една скъпа таксиметрова компания

Мая Манолова се вози в служебен автомобил с шофьор на НСО, но не ползва охрана и на практика използва една скъпа таксиметрова услуга, заяви още Владислав Горанов по повод предложените в закона за бюджета промени, свързани с охраната на омбудсмана.

"НСО е една скъпа таксиметрова компания. Точно за това в новия бюджет има текстове, с които тази практика се прекратява. Няма нищо целенасочено срещу омбудсмана. Тя ползва само кола и шофьор. Няма данни за заплахи към нея и не ползва охрана. Затова казвам, че това е скъпо такси. Аз не ползвам кола от НСО. В правителство има и други колеги, които са се отказали. Нямам нищо против да се проведе дебат колите и шофьорите на НСО да отпаднат и за министрите", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?