Владислав Горанов: Широка коалиция в България ще има, но обществото трябва да узрее

Естественият партньор на ГЕРБ са Реформаторите, а Марешки трябва да се доказва

Владислав Горанов: Широка коалиция в България ще има, но обществото трябва да узрее

“Рано или късно ще се стигне до по-широки коалиции, но това ще стане, когато обществото узрее и няма да е скоро", каза в четвъртък пред Нова телевизия бившият финансов министър и кандидат за депутат от ГЕРБ Владислав Горанов. Изявлението му беше в отговор на въпрос за това, че ГЕРБ и БСП си помагат, а не си пречат. “Не трябва да сме просто германците на Балканите, а германците в Германия, за да стане това“, допълни той. 

Горанов, който е начело на две от листите на ГЕРБ за предстоящите избори, подчерта, че за момента общи действия няма и няма да има, а твърденията за сътрудничество са удобна теза.

Той посочи, че "Реформаторският блок" е естественият партньор на ГЕРБ. Бившият финансов министър посочи още, че Реформаторите продължават да търсят формат, който да им донесе по-добър резултат на изборите, но това не е проблем на ГЕРБ. На въпрос за евентуална коалиция с Веселин Марешки в бъдещия парламент, кандидат-депутатът заяви: "Марешки може да влезе в парламента, но за да го направи, той трябва да скъса с успешни бизнеси, с които сваля звезди на избирателите. Ако е част от Народното събрание, трябва да видим къде ще се позиционира. За момента, тезите му са популистки".

Попитан за обещанията на ГЕРБ по отношение на пенсиите, Горанов каза, че при всички случаи няма да се харчат пари, които не са изкарани. Той поясни, че при сегашният темп на нарастване на осигурителния доход и развитието на икономиката, за четири години всички пенсии могат да се повишат с 15-20%. Владислав Горанов подчерта, че ГЕРБ залагат на еднакъв и пропорционален ръст за всички пари за старост. Според него, за да се изпълнят обещанията предизборните обещания на БСП за пенсиите, ще са нужни почти 2 млрд. лева допълнително годишно.

Споделяне

Още от България