Владислав Панев: НЕК да спре да изкупува тока от изгаряне на боклук на преференциални цени

Владислав Панев, сн. БГНЕС

НЕК да спре да изкупува на преференциални цени електроенергията от изгаряне на отпадъци, призова Владислав Панев, столичен общински съветник от "Демократична България" и съпредседател на Зелените. Така той коментира в четвъртък пред БНР поредицата от акции срещу незаконните отпадъци и всевъзможните мерки, които обсъжда държавата за справяне с проблема. Новият екоминистър Емил Димитров обеща да затяга контрола на пристанищата и да проверява всеки контейнер.

"Вече няколко месеца пиша, че реалната мярка за борба с вноса на нелегален боклук и изгарянето му в български ТЕЦ-ове, е съвсем друга. Тя, че в момента НЕК изкупува електроенергията от изгарянето на боклук по 20 ст. на киловатчас – двойно над пазарната цена", коментира Панев пред БНР.

По думите му не е тайна за никого, че ако НЕК спре да я изкупува на преференциални цени, то вносът на боклук ще спре, защото няма да има икономически смисъл от това.

"Иначе да се правим на Батман и да контролираме границите – то боклукът не влиза само през пристанищата, а и с влакови композиции, и не пише в документите "боклук", а пластмаса и други неща", каза Панев.

"Една от най-замърсяващите технологии за производство на електроенергия, я изкупуваме по най-високите възможни цени, а това е абсурдно, защото я водим зелена или високоефективна енергия", допълни той.

Владислав Панев подчерта, че НЕК губи от цялата тази схема.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?