Владко Панайотов, Васил Сгурев и Валентин Михов предложени за орден "Стара планина"

Правителството предложи на президента в сряда да удостои проф. Владко Панайотов и акад. Васил Сгурев с първа, а Валентин Михов - с втора степен на орден "Стара планина", съобщи правителствената информационна служба.

Панайотов, който е евродепутат от ДПС, ще получи най-високото държавно отличие "заради изключителните му заслуги в областта на научното развитие на минното дело и металургията и във връзка с неговата 60-годишнина“. Той е професор в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София в областта на флотационните и химичните методи за преработка на полезните изкопаеми. Ръководил е Полувисшия институт по минно дело, Колежа по минно дело и филиала по минно дело на МГУ в Кърджали.

Орденът за акад. Васил Сгурев е "за големите му заслуги в развитието на българската наука, висше образование, електронна индустрия и роботика и във връзка със 125-годишния юбилей на оглавяваната от него Федерация на научно-техническите съюзи“.

Валентин Михов е бил футболист на ПФК "ЦСКА", "Локомотив" (Горна Оряховица) и "Червено знаме" (Павликени). Бил е президент на ПФК "ЦСКА" от 1990 до 1993 г., президент на Българската професионална футболна лига от 1991 г. до 1993 г. и от 1996 г. до 23.07.2010 г. Президент е на Българския футболен съюз за периода 1993-1994 г. Бил е изпълнителен директор на ФК "Ловеч" и на ФК "Славия". Избран е

за член на борда на директорите на Европейската професионална футболна лига.

"През всичките години Валентин Михов е свързан със спорта в България - открива и подкрепя млади футболни таланти, инициира създаването на сдружение "Национални футболисти ветерани". Активно участва в социалните инициативи на хората в неравностойно положение", посочват от правителствената информационна служба.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?