Владков назначава Иван Такев и Паун Цонев за шефове в БНТ?

Новоизбраният генерален директор на БНТ Емил Владков смята да назначи Иван Такев за изпълнителен директор на държавната телевизия на мястото на подалия оставка Нидал Алгафари, научи Mediapool. За програмен директор се спрягат имената на главния секретар на БНТ Паун Цонев и на Борислав Геронтиев, който временно управляваше телевизията след уволнението на Кирил Гоцев.

Иван Такев съобщи само, че в понеделник ще има среща с Владков, на която ще реши дали да работи в неговия екип.

Ден след като СЕМ избра 75-годишният професор по техника за генерален директор, Владков започна натиск върху определени фигури от БНТ да подадат оставки от заеманите от тях постове.

В събота пред Дарик радио Владков обяви, че ще прави промени в ръководството на дирекция "Новини". Аргументът му бе, че чрез новините на БНТ досега били прокарвани определени "политически и икономически" линии, без да го уточнява.

В новините, които са основна част в програмата на БНТ, има прокарана лична нотка, която вреди, каза Владков. Той поясни, че това означавало трафик на мнения и поддържане на определени държавни институции, което не е плуралистично.

Той заяви, че БНТ ще има нов програмен директор и нов директор на новините, но отказа да уточни имената им.

Смятам да променя начина, "дизайна" на управление в БНТ, което да включва "действащи хоризонтални структури" - създаване на програмен съвет, какъвто в момента няма, назначаване на програмен директор и на ръководител на новините, поясни той.

Относно програмния директор проф. Владков каза: "имам точния човек и ще го сложа на точното му място".

Владков съобщи, че сегашният директор на дирекция "Информация" Симеон Василев е обявил, че ще си подаде оставката.

Няма такова нещо, в отпуска съм, но още в понеделник ще я прекратя и ще се върна на работа, защото съм силно притеснен и разочарован от нещата, които стават в БНТ, коментира обаче самият Василев, който бе конкурент на проф. Владков в конкурса на СЕМ за генерален директор.

СБЖ: С избора на Владков БНТ се тласка преднамерено към криза

След неудачното издигане на Иван Бориславов за ръководител на БНР и на Стоян Чешмеджиев - на БТА, с избора на генерален директор на БНТТ се създава впечатлението, че още една обществена медиа се тласка преднамерено към криза. Това се казва в декларация на Съюза на българските журналисти, в която СБЖ апелира към репортерите от всички медии да проявят солидарност с колегите си в държавната телевизия. Призоваваме ги с информация и анализи да държат будно общественото мнение, докато проблемът бъде решен в интерес обществото, се казва в декларацията.

още

На обвиненията, че новините прокарват политически и икономически интереси, Василев заяви, че ще настоява официално проф. Владков да отговори публично какви точно интереси са прокарвани, след като повече от 2 години нито една политическа сила в страната не си е позволила да твърди подобно нещо за новинарските емисии на БНТ.

"Новините носят доверие и аз съм последният, който ще позволи техният авторитет да бъде унищожаван", каза още Симеон Василев.

Започна натиска за "доброволни" оставки

Пред агенция "Фокус" Василев заяви, че обявените от новоназначения шеф предстоящи промени в състава на дирекция "Новини" са преждевременни. "Промени не се правят така. Първо трябва да се събере Управителният съвет. Няма да допусна нестабилност и несигурност в дирекцията", допълни Василев.

Също в събота по обед, пристигайки в телевизията, Владков е привикал в кабинета си главният редактор на "Актуални предавания" Мария Димитрова и поискал да си подаде оставката. Сред работещите в телевизията се разнесе слух, че същото е направено и с шефа на "По света и у нас" Георги Младенов.

Димитрова, която бе сред първите публично заявили недоволството си от избора на СЕМ, потвърди за разговора с Владков и допълни, че няма намерение да си подава оставката. Самият Владков по-късно се опита да отрече, но с думите, че тя била талантлива журналистка и нямало проблем да остане водеща на предаването "Въпроси и отговори".

Димитрова съобщи още, че при новия генерален директор със същата цел са привикани и няколко човека от дирекция "Техника", откъдето ден преди избора на Владков специално се обявиха против избора на този вариант за генерален директор на телевизията.

Часове преди да започне да привиква хора в кабинета си и да им иска оставките, Владков обяви, че няма намерение да прави механични съкращения на персонала и че това можело да стане след въвеждане на нормална производствена структура в телевизията.

Протестите в БНТ били произвол

Емил Владков определи като произвол протестите на служители на БНТ, защото 6 от профсъюзите не подкрепяли стачката. Това е нарушаване на програмната дисциплина, посочи още той.

Владков не признава договора с руската "Видео интернешънъл"

Пред Дарик радио новият генерален директор на БНТ обяви, че не признава договора на БНТ с руската фирма "Видео Интернешънъл" за легитимен. След като Министерството на финансите, прокуратурата и Сметната палата не го признават за легитимен - надявам се, че и съдът ще го признае за такъв, коментира Емил Владков. Той и Иван Такев бяха най-върлите противници на договора, сключен зад гърба на Управителния съвет на телевизията, който стана повод СЕМ да уволни предишния генерален директор Кирил Гоцев, макар и на друго основание.

В петък, както и в събота, част от журналистите на работа в телевизията излязоха на мълчалив протест пред сградата на "Сан Стефано"29 в знак на несъгласие с избора на СЕМ. За понеделник е насрочено общо събрание на работещите в БНТ, на което те ще решават какви да бъдат следващите им действия.

Координаторът на СБЖ в БНТ Венка Ризова обяви, че всички синдикати в държавната телевизия подкрепят протеста.

Според Недка Дачева, председател на най-големия синдикат - "Техника", протестът трябва да бъде чрез екрана на телевизията, а не пред БНТ. Много е вероятно синдикатите да сезират Народното събрание, парламентарната медийна комисия, президента.

Подкрепа за Владков срещу протестиращите изрази и Иван Такев, който също бе кандидат за генерален директор на БНТ. По думите му, протестират само двайсетина човека, поддръжници на Симеон Василев и индиректно обвини шефа на новините, че инспирира протестите затова, че не успял в надпреварата.

В защита на Владков, Такев го сравни и с Айнщайн, коментирайки темата за възрастта на новия генерален директор.

"Блиц" по БНТ?

Проф. Владков обяви още, че в БНТ може да се въведат нови публицистични предавания - например предаването "Блиц", което се излъчваше по Би Ти Ви съвместно с радио "Свободна Европа". Тези предавания трябва да намерят по-добро място в програмната схема на БНТ и да бъдат подсилени материално, посочи Владков, според когото в националната телевизия в момента липсва програмна концепция.

Пред Дарик радио водещият на "Блиц" Георги Коритаров, чието предаване продължава в радио "Нова Европа" заяви, че е готов да обсъжда участие в БНТ. Готов съм да обсъждам всякакви варианти едно професионално предаване да възстанови телевизионния си вариант в национален ефир, каза Коритаров. Защо не и по БНТ, ако условията са достатъчно солидни като гаранция за свобода на предаването, като възможност то да бъде в същата форма на независимост, професионализъм и изненадваща информация, добави той.

Споделяне

Още от България