Владо Бучковски: Руското влияние и политическа конюнктура пречат за сближаването на София и Скопие

Владо Бучковски

Заради руското влияние, но и заради конюнктурната политическа ситуация, в Северна Македония и България отново се събудиха сили, които пречат на сближаването на двата братски народа, каза пред БНР бившият македонски премиер Владо Бучковски.

”Онези сили от миналото, от времето на комунизма, социализма, които отдалечиха реално Македония от братска България, отново са събудени и влачат, преди всичко Македония, в нечии други прегръдки, а не в прегръдката на съвременна Европа. И се усеща тенденцията на руското влияние“, каза Бучковски.

”Очевидно приближаването на Македония към преговори с ЕС, вече известното членство в НАТО, отново събуди сили, които искат в тази част на Европа, на Балканите, отново да се създаде дестабилизация“, добави той.

Според Бучковски, който в момента е преподавател в правния факултет на Скопския университет, основният фактор за пробуждане на тези сили са ”онези, които не искат Македония да бъде част от ЕС и от НАТО“.

”Те се плашат от съюзничеството и голямата коалиция, която направиха сегашните правителства на Македония и България по пътя на страната ни към ЕС“.

В същото време Бучковски смята, че този въпрос е благодатна почва и за всекидневната вътрешна политика.

”Очевидно е, че има тенденция в Македония отново да се събудят антибългарските сили, които изглеждат нервни от сближаването на двата братски народа… Смятам, че по-малобройни сме онези, които искрено защитават договора, сключен от България и Македония преди 2 години…Но от друга страна имам усещането, че и в България част от сегашните политици се изплашиха от това, че окончателно ще бъде затворен Македонският въпрос и нещата ще се върнат в естественото им русло. Ние естествено трябва да сме съюзници, тъй като Македония, както го чувствам аз като македонец, няма по-голям приятел от България и братския български народ. Това очевидно пречи на някого и в Скопие, и в София“.

Бучковски, който поне веднъж месечно идва в София заради професионалната си обвързаност като университетски преподавател, каза, че в България "има тенденция една група, която изгради политическата си кариера, отдалечавайки София от Скопие, не е щастлива от това, което се случваше през изминалите две години“ след подписването да договора за приятелство между двете страни.

По думите на Бучковски македонското общество е възприело ”негативно“ посланието от консултативния съвет при президента Румен Радев, че България подкрепя пътя на Северна Македония към ЕС и НАТО, но трябва да се очертаят ”червени линии“, че евроинтеграцията ѝ няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност.

Споделяне

Още по темата

Още от България