Влак блъсна микробус на жп прелез

Пътнически влак блъсна микробус на жп прелеза за пловдивското село Царимир, след Граф Игнатиево, съобщи БНР. По чудо,при инцидента, станал малко преди 13 часа, няма жертви и ранени.

Според разказа за случилото се на шофьора на микробуса – 38-годишния И.М., автомобилът закъсал в снега точно на прелеза. Той и пътниците неуспешно са опитали да го избутат от релсите. Виждайки безнадеждната ситуация, шофьорът хукнал насреща по линията в опит да спре идващия влак.

Машинистът го забелязал, но въпреки ниската скорост, локомотивът не е успял да спре и връхлетял микробуса. Пътниците в него са имали възможност да излязат от него преди сблъсъка. Пътническата композиция е продължила по маршрута си, тъй като няма никакви поражения. Движението на влаковете в участъка не е спирано.

Междувременно от БДЖ съобщиха, че ще извадят поетапно от употреба електрическите мотриси от 32-а серия. Машините ще бъдат спрени от движение поради честите откази на електрическото оборудване при лоши метеорологични условия, както и предвид факта, че са в експлоатация над 40 години и не подлежат на модернизация, съобщиха от пресслужбата на железниците.

През последните дни е имало няколко инцидента с електрички. Една от тях се е движила 40 километра без спирачки, а други две са аварирали и оставили пътниците насред пътя.

Първоначално ще бъдат извадени от експлоатация 12 електрически мотриси, които в момента обслужват 35 пътнически влака, движещи се по различни маршрути в страната.

Влаковете, които в настоящия момент се обслужват с електрически мотриси от 32-а серия, вече ще се движат в състав от електрически мотриси от серията "Дезиро", както и от композиции с локомотив и вагони, се посочва в съобщението. Може да се наложи спиране на някои пътнически влакове.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?