Влак дерайлира край Стара Загора, машинистът загина

Ранени са 14 души, причината за инцидента още се разследва

Дерайлиралият влак край гара Калояновец сн.БГНЕС

Влак излезе извън релсите край Стара Загора. Машинистът е загинал, ранени са 14 души, двама от които тежко. Причините за инцидента още се разследват, но първият оглед на мястото на инцидента предполага превишаване на скоростта при навлизането в участъка. 

Произшествието

Инцидентът е станал с пътническия влак София – Варна на жп гара Калояновец в 15.17 часа в събота, съобщи Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технолигии..

По време на пътното произшествие, локомотивът се обръща и се удря в третия вагон. Дерайлирали са три вагона от композицията.

Катастрофата е станала на нов пътен участък в много добро състояние, въведен в експлоатация преди около два месеца. Той е бил ремонтиран със средства по оперативна програма "Транспорт", съобщи Милчо Ламбрев, директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Според него машинистът е трябвало да навлезе в отклонението на жп гарата със скорост не по-висока от 40 км в час.

Локомотивът е дерайлирал на входните стрелки на гарата, каза Кристиян Кръстев, изпълнителен директор на БДЖ.

Пострадалите

Във влака са пътували около 150 – 160 пътници. Имало е и деца. Всички пострадали са над 40 години.

Машинистът на влака е загинал на място, се казва в съобщението на транспортното министерство. 

Шестима са настанени в болницата в Стара Загора, а други четирима в болницата в Чирпан, съобщи транспортният министър Данаил Папазов. Двама от пострадалите са в тежко състояние, но без опасност за живота.

Помощта на ромите, които живеят в близост до гарата, се е оказала решаваща в първите минути след инцидента. Това разказа жена, пътувала в обърналия се влак пред Нова телевизия. Ромите са счупили прозорците и са помогнали на затиснати хора от седалки да излязат от обърнатите вагони.

Помощник-машинистът е бил в шок след инцидента, разказа един от ромите, който се е включил в спасяването на хората.

Пожарните автомобили първи са се отзовали на мястото на инцидента. След тях са пристигнали полицейските патрули и чак след това екипите на Спешна помощ, разказа една от пострадалите.

Споделяне

Още по темата

Още от България