Влак дерейлира в Турция, жертвите са 24, а ранените стотици

Влак дерейлира в Турция, жертвите са 24, а ранените стотици

Свлачище предизвика тежка железопътна катастрофа в Турция, при която загинаха 24 души, а ранените са 338.

Вечерта в недебля пет вагона от пътническа композиция, пътуваща от Узункьопрю край Одрин за гара Халкалъ в Истанбул, дерайлираха край село Сарълар в окръг Чорлу. Във влака са пътували 362 пътници и 6 служители.

 

Според министерството на здравеопазването на Република Турция причина за инцидента е активирано свлачище в резултат на поройни дъждове. Президентът Реджеп Ердоган заяви, че внимателно се проверяват всички обстоятелства.

На помощ са се притекли над 100 линейки. Валията на Текирдаг Мехмед Джейлян заяви, че заради пресечения терен е невъзможно влизането на част от техниката, поради което бяха изпратени верижни машини. Помощ е била осигурена и по въздух чрез медицински хеликоптери. Община Чорлу обяви, че спешно е необходимо да се дарява кръв.

По данни на Си Ен Ен Тюрк спасителната операция е приключила в 06.00 часа местно време. Всички пострадали са откарани в болници и са получили медицинска помощ.

 

Съпругата и детето на български гражданин, който има е турско гражданство, са агинали


При вчерашната влакова катастрофа в турската провинция Текирдаг са загинали съпругата и детето на български гражданин, който има и турско гражданство, съобщават от пресцентъра на МВнР. Това е станало ясно след повторна щателна проверка на личните данни на жертвите.


Починалата жена има само турско гражданство. Детето на възраст под 1 година обаче е български гражданин по право, тъй като единият родител също е български гражданин, а съгласно чл. 8 от Закона за българското гражданство, български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин, обясняват от Министерството.


Те уточняват, че за турските власти детето се води турски гражданин и затова до този момент те посочват в отговор на официалните запитвания, че няма българи сред жертвите.


Генералното консулство на Република България в Одрин и Генералното консулство на Република България в Истанбул извършват допълнителни проверки дали сред ранените и хоспитализирани пътници има български граждани, както и дали има такива сред тези, на които е оказана медицинска помощ на място и след това са били освободени.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?