Влак едва не прегази двама от протестиращите срещу добива на въглища в Германия

Влак едва не прегази двама от протестиращите срещу добива на въглища в Германия

Трагедия бе избегната в последния момент при протеста срещу добива на въглища в Германия, когато двама от протестиращите се бяха завързали за релсите на влака, а машинистът ударил аварийните спирачки, за да спре, предаде ДПА.

Влаковата композиция замалко щяла да прегази двамата демонстранти в късния неделен следобед, но машинистът успял да спре влака на 10 метра от тях, каза днес сутринта говорителят на полицията.

Машинистът е изпаднал в шок след инцидента.

Полицията е задържала поне 40 души, които са участвали в протеста до релсовия път, близо до гората Хамбах, където германският енергиен гигант Ер Ве Е (RWE) разчиства терена за разширяването на рудника за лигнитни въглища.

Активистите блокираха противоречивата мина за лигнитни или кафяви въглища в събота, като заеха железопътната линия, която свързва мината с фабриките.

Ер Ве Е иска да разчисти 100 хектара от останалите 200 хектара от историческите гори, за да добива повече въглища. Тя твърди, че електроцентралите ѝ трябва да продължат да работят.

Екоактивистите успяха да спрат временно сечта със съдебно решение, тъй като местността е обитавана от защитени видове прилепи.

Това не спря протестите, които сега са насочени към окончателното прекратяване на добива на лигнитни въглища, които отделят парникови газове при изгаряне.

Споделяне

Още от Европа