Влак закачи номера на минаваща през пусната бариера кола, шофьорът си го взема и бяга

Влак закачи номера на минаваща през пусната бариера кола, шофьорът си го взема и бяга

Локомотив на БДЖ е откачил с буфера си регистрационния номер на лек автомобил, който изскача пред него на релсите при спуснати бариери и звуков сигнал за приближаващия влак. Инцидентът е станал в петък, в 15.53 ч. на прелеза между Димово и Орешец. По свидетелство на машиниста, автомобилът се е разминал с фатален удар за няколко милиметра, в които водачът съумява да се промъкне пред връхлитащия пътнически влак от Видин за Мездра, съобщиха от държавните железници.

Разминаването с фатален за шофьора на колата инцидент е било толкова близо, че номерът на автомобила е закачен и пада. Докато влакът преминава спирачния си път, водачът слиза, тича  назад, вдига си номера, подкарва колата и изчезва. Влакът успява да спре, без да са причинени никакви щети.

Също в петък друг машинист, каращ пътнически влак от Стара Загора за Пловдив удря стадо крави, оставени без пастирски надзор в междугарието Тракия-Пловдив Изток. Четиринадесет от животните стават жертва на преминаващия влак. Тридесетте пътника не са пострадали, но в продължение на часове са останали на мястото на инцидента, докато електромотрисният влак е успял да продължи на собствен ход. Пастирът е арестуван, но никой не очаква той да бъде осъден за безстопанственост и нанасяне на материални щети върху държавна собственост, нито да обезщети чакащите във влака пътници, посочват от БДЖ.

Нарушение в графика няма, тъй като в участъка движението на влаковете се осъществява по два пътя.

Жп превозвачът посочва, че постоянното пресичане на релсовия път както на охраняеми прелези, така и по линията от хора, автомобили, камиони, каруци и животни, почти гарантирано е за сметка на живота на пресичащите. Инцидентите обаче при причиняват материални щети, много нерви за пътуващите, както и огромен стрес за машинистите.

"Напомняме, че влакът блъска само тези, които съзнателно застават в обсега му – или несъзнателно, ако са овце или крави. Дали сте там или ви няма – влакът минава!", допълват от БДЖ.

Споделяне

Още от България