Влакът с по-високи цени и ново разписание

Влакът с по-високи цени и ново разписание

По-високи цени на билетите за влак ще влязат в сила заедно с новото разписание на БДЖ от 9 декември, съобщиха във вторник от железопътния превозвач.

Билетите за пътуване с влак ще се вдигнат средно с 10 на сто, което практически е повишаване на цената с около 1.50 до 2.00 лева в едната посока. Увеличават се тарифите за бързите и ускорени влакове по дългите разстояния, уточниха от БДЖ. Еднопосочният билет от София до Варна за втора класа при експресния влак от 21.90 лв. става 23.90 лв. Превозът с бърз влак от  столицата до Варна от 18.90 лв. в едната посока вече ще струва 20.70 лв. Бързият влак от София до Бургас става от 14.50 лв. на 16.00 лева в едната посока, а експресът ще е 18.80 лв. вместо сегашните 17.30 лв.

Няма промяна на цените за пътуване в крайградските зони на столицата. Билетът между София и Своге, и Перник остава 1.80 лв. Запазва се стойността на пътуванията в крайградските зони на Пловдив. С 0.30 лв. се увеличава цената за пътуване между Варна и Девня, уточниха от БДЖ. Без промяна остават цените за ползване на спално место или кушет вагони, както и цените на железопътните карти за различните видове намаления.

Промяната на тарифите се налага заради въведените ремонтирани вагони по отделните дестинации, съобщиха от железопътната компания. От там обаче уточниха, че цените на влака следват и увеличението на билетите при другите видове транспорт – основно автобусния. Автопревозвачите на няколко пъти през тази година вдигнаха цената на билетите.

От БДЖ съобщиха, че състоянието на железопътния път в страната не позволява да се увеличи сериозно скоростта на движение на влаковете и през следващата година. Средната маршрутна скорост, която е заложена за движение при ускорените бързи влакове (бившите експресни) в новото разписание е от 65.2 км/ч. При бързите влакове средната скорост на движение е 54 км., а при пътническите е 41.5 км. в час.

Според ръководството на железопътния превозвач, в новия график на движение, който влиза от 9 декември, са подобрени връзките между композициите в гарите, които са разпределителни центрове. Създадени са нови връзки между бързите влакове в гарите Горна Оряховица и Русе.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?