Влакова катастрофа взе 80 жертви в Египет

Влакова катастрофа взе 80 жертви в Египет
Поне 80 души са загинали при сблъсък на два влака в района на делтата на Нил в Египет, станал в понеделник сутринта, съобщиха информационните агенции. Няколко часа след катастрофата ранените са 131 души. Това е най-тежкият жп инцидент в страната след 2002 г.

Сблъсъкът станал към 7,30 ч. местно време (4,30 ч. по Гринуич) близо до град Калюб, на двайсетина километра северно от Кайро. Според източници от полицията причината за катастрофата най-вероятно е човешка грешка - единият от машинистите очевидно е пренебрегнал подадените му сигнали. Управляваният от него влак се забил в намираща се пред него железопътна композиция, която дерайлирала и се преобърнала.

Цитиран от БТА фотограф на Ройтерс е съобщил, че излезлият от релсите влак се е разпаднал на четири части, като се виждат следи от огън.

Днешната катастрофа стана четири години след като пожар изпепели седем вагона от претъпкан пътнически влак и причини смъртта на около 360 души, припомня Ройтерс. агенцията. Тогава това бе най-тежката злополука в 150-годишната история на египетските железници. Заради нея министърът на транспорта и на директорът на държавната железопътна компания напуснаха постовете си.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?