Влаковете в Холандия вече се движат с вятърна енергия

Влаковете в Холандия вече се движат с вятърна енергия

Холандия е първата страна в света, чиито държавни желзници ще се захранват изцяло с възобновяеми енергийни източници. От 1 януари 2017 г. всички електрически влакове на държавната железопътна компания "Ен Ес" (NS) се движат само с електричество, генерирано единствено от вятърни електроцентрали.

Това дава възможност всеки ден над 600 000 души да осъществяват  пътувания из територията на страната без никакви вредни емисии. Компанията "Енеко" (Eneco) осигурява цялата енергия за това чрез своите ветрогенератори. Изичслено е, че нуждите на жп транспорта в страната възлизат на около 1.2 тераватчаса -  равно на количеството енергия, което консумират всички домакинства в Амстердам за една година.

Начало на проекта е дадено през 2015 г., когато "Ен Ес" и "Енеко"сключват договор за партньорство. То е изисквало сериозни инвестиции и разширения на ветропарковете. Двете компании са особено горди, че са успели да постигнат целта си за по-малко от две години - с година по-рано от първоначалния срок 2018 г. Освен това те са поели ангажимент за намаляване консумацията си на енергия с по 2% на година. От 2005 г. досега компанията вече използва с 30% по-малко енергия.

Други жп компании в Холандия също ще се присъединят към проекта. Общо 9 компании използват електроенергия от "Енеко", която купуват с посредничеството на "Ен Ес". Те също имат за цел постепенно да достигнат 100% захранване от възобновяеми източници.

Споделяне

Още от Greenpool