Влаковите билети поскъпват "нефрапиращо" до дни с 5 на сто

Влаковите билети поскъпват "нефрапиращо" до дни с 5 на сто

До дни се очаква транспортното министерство да одобри внесеното от "Българските държавни железници" искане за поскъпване на цените на билетите за пътническите влакове с 5 процента. Това съобщи пред журналисти в сряда министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

"Въпреки това цените на железопътния транспорт ще останат най-ниски в държавата. Увеличението е, бих казал, абсолютно нефрапиращо", каза Московски.

 

Според него, това поскъпване няма да е проблем, "още повече, че последното увеличение на цени е от 2010-а г. ... между 8 и 9%, доколкото си спомням".

 

Всъщност последното поскъпване на жп билетите бе на 23 януари 2012 г., когато средното увеличение бе 9 на сто, но по някои дестинации надхвърли и 10 процента.

 

За ново повишаване на цената на пътуването с влак се говори от средата на 2012 г. като нуждата от това се мотивира от ръководството на БДЖ с недостатъчните приходи от пътническата услуга за осигуряване на дейността на железниците.

 

По-рано през деня пред ТВ7 Ивайло Московски коментира, че приватизацията на товарните превози на държавната железопътна компания не е самоцел. "Без да осигурим значително количество средства в дружеството, няма как да разплатим натрупаните - не от нас - 750 милиона лева задължения. В противен случай няма да има БДЖ”, каза транспортният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?