Власт и опозиция единно решиха България да не приема обратно мигранти

Борисов: Подведоха Нинова с козичките така, както Меркел с бежанците

Власт и опозиция единно решиха България да не приема обратно мигранти

В рядка проява на консенсус парламентът единодушно задължи Министерския съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти. До общото решение се стигна след лична намеса на премиера Бойко Борисов, който в петък с готовност изпълни искането на БСП да се яви в парламента, а Нинова от своя страна го поздрави и изчете текста от трибуната.

Освен да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти, МС бе задължен да внесе в Народното събрание позиция за общо решение на ЕС по въпросите на миграцията, а до 30 септември 2018 да представи пред депутатите предложението на България по т.нар. "Дъблинска система за прием на бежанци".

Решението беше прието след обичайните пререкания по политиката на правителството за мигрантската криза, поискано от БСП.

"Към днешна дата, към този момент, България е единствената държава в ЕС, която се е справила с мигрантите, има почти нулев натиск и е давана за пример", изтъкна Бойко Борисов, който пристигна в НС по настояване на левицата. В предишни свои изказвания пред депутатите той е уверявал, че на срещата на европейските лидери за миграцията в края на юни се обявил против обратното приемане на бежанци. Преди седмица сподели как заради това в Брюксел са го нарекли "циничен" и "брутален", което обаче явно не задоволи БСП, която настоя да има специално решение на парламента.

Борисов призова за обща позиция и обяви, че е склонен да разговаря с групата на ГЕРБ да промени собственото си предложение: "Аз съм склонен, ще поискам една минута-две почивка, ще говоря с моята партия, стига после да не кажете - защото, аз освен премиер, съм си и председател на партията... Ако нашият парламент днес вземе решение - те са две уязвимите места, където би могло да се прилага натиск, а до този момент нито сме подписвали, нито сме поемали ангажимент за подписване на двустранни каквито и да е споразумения, но нищо лошо няма парламентът да вземе решение правителството да не подписва еди какви си двустранни... или каквито искате решения."

По време на последвалата почивка представителите на всички партии съгласуваха общ проект, който в последствие гласуваха.

На излизане от пленарната зала Борисов стисна ръката на лидера на БСП Корнелия Нинова. Малко преди това пък тя му благодари за проявения разум.

Какви бяха предложенията

Социалистите поискаха Министерският съвет да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, както и да представи до край на септември предложенията на България за реформа в Дъблинския регламент.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предложиха парламентът да подкрепи позицията, изразена от България на заседанието на Европейския съвет на 28-29 юни 2018 г., по въпросите на миграцията, както и МС да отстоява националните позиции по всички законодателни предложения, свързани с реформата в Общата европейска система за убежище.

"Какво подкрепяте, като не знаете каква е била позицията на България", обърна се Нинова към управляващите. "Не знаете, защото позиция на Република България няма, няма приета такава от НС и от МС, има личните емоции и намерения на Борисов, според ситуацията, в която се намира", продължи тя.

"В България - няма да ги пуска, а пред г-жа Меркел май ще ги пуска", коментира тя. По думите ѝ Борисов е изразил пред Европейския съвет само личната си позиция.

Като предлагате да отстоявате националните позиции, един да стане и да каже какви са, призова Нинова.

"Борисов, обръщаме Ви внимание, че това решение на ГЕРБ е капан за вас, това са общи приказки за подкрепа на позиции, които България не е взела", предупреди тя и уточни, че предложението на нейната партия било ясно и конкретно.

"Даваме ви възможност като отидете в Брюксел да кажете - ето това иска от мен българският парламент", добави Нинова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов защити проекторешението на управляващите като по-последователно и по-добро от това на опозицията.

България има изготвена рамкова позиция по реформата за регламент "Дъблин", като част от общата реформа на европейската система за убежище, посочи той. Подкрепяме реформата на регламент "Дъблин" в посока по-справедливо разпределение на отговорностите и солидарност между държавите членки, каза Цветанов.

Залагаме в българското председателство постигането на съгласие между държавите членки за създаване на работеща и устойчива система за убежище и управление на миграцията със следните елементи: първо силни външни граници на ЕС, в това число общата им защита; сключване на споразумения с трети страни на транзит и произход на реадмисия, по-силната им ангажираност на тези страни за управление на миграцията на тяхна територия, в това число изнесени центрове и финансова помощ. Затова ЕС предвижда повече средства за миграция за новия програмен период, посочи той.

Цветанов каза, че се предвиждат още възможности за доброволна релокация, а в извънредни ситуация, когато държавите членки са подложени на много силен натиск - задължителна релокация, която е ограничена по време и размер, както и да се търсят възможности за по-широко използване на временна закрила. Министър-председателят не подписа споразумение и не водеше разговори по тази тема, отбеляза Цветанов.

Борисов: Подведоха Нинова с козичките така, както Меркел с бежанците

Борисов призова депутатите да не се впускат в дебат за това кой е виновен. Мигрантският натиск разцепи Европа, никой не е бил подготвен, каза той.

"Колкото и да се правят на герои много хора, когато дойдат на оградата десетки хиляди хора, ще я бутнат. И никой няма да стреля", каза премиерът.

Премиерът предложи парламентът да реши, че Министерският съвет може да подписва и да се договаря по въпросите с миграцията само след мандат от Народното събрание, което напълно удовлетвори всички партии.

Борисов увери, че към момента нито е подписвал, нито е поемал ангажимент за приемане на мигранти. Призова депутатите да говорят внимателно по тази тема, защото "много хора в Европа, които гледат и слушат и ще си кажат - как България няма натиск от мигранти, а те толкова много имат".

След това неочаквано сравни лидера на опозицията с германския канцлер: "Удивително ми напомня Меркел на вас. Със същите трикове ви вкараха в ситуацията. Много мощна хибридна атака - даваха Средиземно море, трупове, издавени хора, и трупа на детенце на брега. Медиите я хванаха и тя каза: "Трябва да им помогнем." И това ѝ изречение ѝ го закичиха като брошка... По същия начин ви заведоха вашите депутати, където има чума, и вие погалихте козичката."

Споделяне

Още по темата

Още от България