Два западни вестника за медиите в Източна Европа и Пеевски

Власт на олигарсите и путинизация

Делян Пеевски, сн. БГНЕС

"Власт на олигарсите" и "путинизация" – така два големи западни вестника описват медияната действителност в страните от бившия Източен блок, като и двата отделят специално внимание и на Делян Пеевски и неговата роля в страна, в която "няма въздух за независимата журналистика".

За съжаление на Запад малцина се тревожат за свободата на медиите между Унгария и Черно море. А тъкмо тя е в основата на всяка работеща демокрация и развиваща се икономика, пише германският делови всекидневник "Ханделсблат", цитиран от Дойче веле в петък.

"Именно затова "путинизацията” е така опасна за Европа, а цената на бездействието ще бъде висока”, подчертава авторът на публикацията Ханс-Петер Зибенхар.

Ето как той обяснява смисълът на понятието "путинизация", приложено спрямо медиите: "Медиите са мощен инструмент за сплашване и отстраняване на неудобни политически и бизнес противници. Някогашното опиянение от свободата на словото в печата, телевизията и интернет отстъпи на разочарованието. Днес "путинизацията” на медиите в Източна Европа не е потенциална заплаха, а горчива реалност. В страни от ЕС като Унгария, Румъния или България, а също и в кандидатстващата за еврочленство Сърбия медиите са под натиска на управляващи и олигарси".

Подобна е и оценката на "Интернешънъл Ню Йорк Таймс", също цитирана в петък от Дойче веле.

"Местни олигарси и инвестиционни групи от тази част на континента, някои от които пряко свързани с политическите лидери в своите държави, сложиха ръка върху вестници и цели медийни групи. А това поражда тревога за свободата на словото. Четвърт век след падането на Берлинската стена, медийната среда е една от сферите, пораждащи особено много въпроси относно напредъка към западните стандарти на демокрацията и свободата на словото", пише изданието.

Според него нарастват тревогите, че в целия регион, по примера на Русия, настъпва опасна концентрация на власт в ръцете на онези, които са се сдобили с мощно финансово и политическо влияние, а сега пускат пипалата си и към медийния пазар.

Авторът Рик Лайман дава примери от Словакия, Чехия, Латвия и Унгария и припомня, че в Румъния водещият новинарски телевизионен канал Антена 3 е само един от сегментите в медийната империя на милиардера Дан Войкулеску, учредител на Консервативната партия, който току-що беше осъден на 10 години затвор за пране на пари.

"Няколко олигарси контролират медийните компании и в България, която е на дъното сред страните от ЕС в световния индекс за свободата на печата. Сред тях е депутатът от ДПС Делян Пеевски, чиято медийна империя, привидно управлявана от неговата майка, винаги поддържа добри връзки с властта и умело печели от това, независимо коя партия управлява", пише "Интернешънъл Ню Йорк Таймс".

"Путинизацията” на медиите в Източна Европа отчетливо се проявява и в България, пише от своя страна "Ханделсблат". От разговорите си с трима български журналисти авторът се убедил, че в страната няма въздух за независимата журналистика. "Ключова роля там играе олигархът Делян Пеевски. Едва 34-годишният предприемач поддържа тесни връзки с политиката. За този едър, властови мъж казват, че не си поплюва. Могъществото си той упражнява главно чрез разпространението на печата", пише германският вестник.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?