Общественици призоваха:

Властите да открият автора на смъртна заплаха срещу Христо Христов

Досега не е разкрит и наказан нито един случай на заплаха или покушение срещу журналист в България

Христо Христов, сн. БГНЕС

МВР и прокуратурата да разкрият автора на смъртната заплаха, отправена срещу журналиста Христо Христов и неговото семейство, призоваха общественици във вторник. Миналата седмица в пощенската кутия на домашния му адрес е пуснато заплашително писмо.

От началото на годината това е третият опит за натиск и сплашване срещу основателя на сайта desebg.com Христо Христов, известен със задълбочената си работа и разследвания на различни престъпления на комунизма и Държавна сигурност.

"Журналистът Христо Христов и неговото семейство са заплашени със саморазправа и смърт. Това не се случва за първи път, но за първи път заплахите изглеждат реални и упорити. В случая с Христов заплахите са безспорно свързани с работата му върху историята, дейността и документите на бившата ДС и нейните метастази в съвременния политически и стопански живот. Тази низост е покушение и срещу професионалното и коректно разследване на неизвестното в историята и настоящето на страната, покушение срещу правото на гражданите да научават тази информация", се казва в декларацията, подготвена от над 10 общественици, които настояха вниманието на правозащитните органи и политическата класа да се насочи върху мащаба на проблема с ДС и свободата на словото в България.

Властите досега не са разкрили и наказали нито един случай на заплаха или покушение срещу журналист в България, заявиха авторите на декларацията, подписана от икономиста Красен Станчев, общинския съветник от ДСБ в София Вили Лилков, Гергана Жулева и Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация", журналиста Юлияна Методиева, политолога Огнян Минчев, актьора Руси Чанев и др.


"Без свобода на словото за едно общество няма бъдеще, не може да има и права на човека. Няма съмнение, че заканите и посегателство към журналисти са най-тежкото посегателство над свободата на словото. За съжаление държавата направи не необходимото, тя не направи нищо, за да бъдат разследвани хората, които нападат журналисти", коментира адвокат Александър Кашъмов.

Той допълни, че разкриването на документите за ДС показва, че техните кадри са проникнали във всички сфери на живота – от политиката до университета.

"Кадрите на ДС имат сериозно влияние в протичането на прехода и ясно се доказва, още повече с тази заплаха се доказва и връзката на бившите агенти с организираната престъпност.

Това, което е сигурно, че агентите на тези тайни сили са мощни и днес, и днес те искат обществото да се развива по тайни, а не публични канали", коментира Кашъмов.

Юристът призова за солидарността между журналистите и съвместна работа в подкрепа на Христов. "Вашата солидарност е залог за вашата сигурност. Трябва да бъде държана изкъсо прокуратурата и ГДБОП какво ще направят по този случай", каза Кашъмов.

Актьорът Руси Чанев добави, че Христо Христов прави огромна услуга на обществото със своята работа с архивите на ДС. "Ние просто сме атакувани като хора и ако наистина има обществено чувство във всеки гражданин той трябва да се интересува от тази работа, защото е бил дълбоко заблуждаван и лъган", каза актьорът и призова Комисията по досиетата да реагира остро на тези посегателства.

"Подписах с чиста съвест призива, заставам твърдо зад Христов, надявам се и че стотици граждани ще застанат до него в този момент. Той е един от малкото хора, които водят реална битка с ДС и нейното наследство", заяви Вили Лилков. Според него липсата на реакция от политическите партии е недопустима.

"В този момент, когато премиерът на България нарича досиетата "чалгата на прехода", аз мисля, че точно сега е моментът да чуем отговора на тези думи, които са изключително опасни", заяви той. Истината трябва да излезе наяве и тези, които се борят за нея да бъдат подкрепяни", каза Лилков.

"Една от нашите цели е да предизвикаме политическо осъждане на тези деяния освен това, което трябва да се направи от отговорните институции", допълни от своя страна икономиста Красен Станчев.

"Има много причини определени хора да се боят от Христов и да се опитат да го сплашат, неговите лични публикации са разтърсващи и отнемат възможностите на голяма част от елита да прикрият своите действия", каза журналистката Юлиана Методиева.

От началото на 2013 г. това е третият опит за сплашване срещу основателя на desebg.com. Първо е бил направен опит за хакване на сайта, после е била повредена колата му, а накрая се е стигнало до заплахи по пощата.

Христо Христов бе заплашван и през лятото на 2006 година, когато тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков извади незаконно досиетата на група журналисти. Христо се противопостави публично на тези действия, а след това бе предупреден анонимно, че ще бъде взривен, ако не прекрати участията си в медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?