Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Властите доволни, само Борис Велчев си посипа главата с пепел

Прокуратурата минава под гражданско наблюдение, МВР призна за нов проблем с даренията

46 коментара
Властите доволни, само Борис Велчев си посипа главата с пепел

Институциите, отговорни за правосъдието и вътрешния ред в България, посрещнаха с дежурни протоколни реакции и бодри обещания поредния критичен доклад на Европейската комисия (ЕК), в който се отправят настоятелни препоръки за реформиране "из основи" на съдебната система. Отклонение от общия тон направи главният прокурор Борис Велчев, който година преди да изтече седемгодишният му мандат се саморазкритикува за "подценяване" на проблемите през последните години с делата срещу организираната престъпност и корупцията, което е довело до "половинчати" разследвания.

Той съобщи, че още в четвъртък ще представи план за пълна реорганизация на Върховната касационна прокуратура, както и въвеждане на гражданско наблюдение върху държавното обвинение.

С уточнението, че ЕК е отчела и изпълнените ангажименти, главният прокурор пое лична вина за работата на институция по делата срещу тежката организирана престъпност. Според него "подценяването" на проблемите е довело и до неуспехите с установяването на незаконното имущество на разследваните лица. Велчев заяви, че досега прокуратурата не е търсела цялата картина на престъпната дейност, а е работила само по отделни прояви.

Според него борбата с корупцията не дава нужните резултати, но това не било отговорност само на държавното обвинение. По думите му реформирането на касационната прокуратура и създаването на вътрешната специализация в държавното обвинение ще отговори на тези проблеми.

"Доброжелателен доклад"

Останалите ресорни институции в съдебната система предпочетоха да четат доклада строго положително. "Междинният технически доклад на ЕК за напредъка на България е доброжелателен и очаквано не съдържа понятието "политическа воля за реформи", тъй като е експертен", коментира правосъдния министър Диана Ковачева. "Гледаме на него като на партньорски доклад", добави тя.

Висшият съдебен съвет (ВСС), който е във фокуса на европейските критики, излезе с кратко становище, по-скоро протоколно, в което се казва, че европейските експерти не споменават "голяма част от смятаните за проблемни области в правораздаването", което означава, че "част от проблемите вече се смятат за преодолени". Не се уточнява точно кои проблеми вече смятат за решени.

От ВСС призовават и за широко обществено обсъждане на компрометираната кадрова политика в съдебната система, "да се очертаят не просто общи тенденции, а да се чуят конкретни, ясни и категорични предложения по всички спорни въпроси".

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев смята, че в доклада са отчетени "подобрената координация" между институциите и "огромните усилия на моите колеги съдии и участието им в програми за обучение, изготвянето на анализи и обзори на съществени въпроси на правоприлагането". Шефът на ВКС все пак признава, че документът на ЕК съдържа "категорично послание за необходимостта от подобряване сътрудничеството и диалога между властите".

Има с какво да се похвалим

С уточнението, че "има с какво все пак България да се похвали" правосъдният министър заяви, че ЕК възприема като положителни редица мерки на родното правителство, предприети през последните шест месеца. Ковачева, която е на поста от три месеца, призова обществото да "отдаде заслуженото на това, което е свършено". Тя изброи структурните реформи в администрацията, старта на специализираните съд и прокуратура, обсъждането на Закона за конфискацията, дейността на новосформираната Комисия за конфликт на интереси, готовността за продължаване на съдебната реформа, както и създаването на аналитични звена във Върховната касационна прокуратура и Върховния касационен съд.

Острите констатации в евродоклада за тоталната липса на доверие към кадровата политика на Висшия съдебен съвет (ВСС) и процедурата, по която се номинират членовете му, правосъдният министър отбеляза само като препоръки. По думите ѝ по тази тема вече е разговаряно с представители на ВСС и в графика на правителството за законови промени вече е включено приемането на поправки в Закона за съдебната власт.

"Няма място за паника, в никакъв случай... Картината не е розова, обаче нека отдадем заслуженото, на това което е свършено. После да не се чудим защо румънците се хвалят, а ние не", заяви министър Ковачева в отговор на питане дали са верни слуховете, че през лятото мониторинговият механизъм за Румъния може да отпадне, тъй като съседите ни отчитат много по-сериозен напредък.

Правосъдният министър не пожела да коментира и думите на премиера Бойко Борисов, който обвини неправителствените организации (НПО) и опозицията, че с тяхното говорене са спомогнали за по-критичните констатации на европейските ни партньори.

"Абсолютно е сигурно, че трябва да се говори в един глас. Аз ще продължавам да говоря обективно", заключи единствено Ковачева, добавяйки, че мнението на НПО се взима предвид в правосъдното министерство.

Прокуратурата минава под гражданско наблюдение

Главният прокурор Борис Велчев обяви още, че в четвъртък ще бъде представен план за пълна реорганизация на Върховната касационна прокуратура, която ще се превърне в орган за методическо ръководство и анализи в държавното обвинение. Той заяви, че през последните няколко седмици е провел и срещи с редица неправителствени организации с цел въвеждане на гражданско наблюдение на работата на прокуратурата. Велчев гарантира, че ще предоставя цялата необходима информация на гражданското общество.

Той определи доклада като "обективен" и "коректен" с "малки изключения" по цитираната статистика. От прокуратурата заявиха, че посочените 6 оправдателни присъди на магистрати са от 2010 г., а по престъпления, свързани с европейските фондове, има 316 осъдени лица по 658 внесени в съда обвинения. Държавното обвинение не приема и критиките за липса на достатъчно ефективни присъди по дела за европари, защото максималното наказание е до 3 години затвор и повечето осъдени минават с условни присъди заради закона.

За работата по сигналите на ОЛАФ, държавното обвинение съобщи, че за последните 5 години те са 66, а по 44 от тях престъпленията са извършени в чужбина.

Прокуратурата ще разчита на анализите на ВКС за откриване на слабостите в досъдебното производство, а във върховната прокуратура ще се създаде специално звено за разследване на престъпления от полицаи и военни. То ще бъде попълнено от военни прокурори, към които "полицаите имали респект", обясни Велчев.

Цветанов: Констатациите в доклада на ЕК не са чак толкова тревожни

Вътрешният министър Цветан Цветанов определи междинния доклад доклада на ЕК като балансиран и обективен.

"Докладът е обективен и балансиран. Това, което предполагам, че бихме могли да заложим в нещата, които трябва да свършим до юлския доклад, е да приключим всички тези дела, които в момента се водят срещу тежката организирана престъпност и всички тези, които в момента се разследват, образуваните досъдебни производства по лица, свързани с организираната престъпност. Правейки един цялостен преглед на всичко случващо се от момента на въвеждането на механизма за оценка, мога да кажа, че днес по никакъв начин не намираме констатация от доклада за продължаващи поръчкови убийства, за липсата на разследвания, свързани с тежката организирана престъпност, отвличанията – това са неща, които вече са в историята. Знаете, че в последните доклади от 2008 г., 2009 г., когато всъщност бяха провеждани избори, също се говореше за подобни констатации. Смятам, че те не са чак толкова тревожни, колкото са били в минал период от време. Но разбира се, че с общи усилия на изпълнителната власт, на законодателната власт бихме могли да ограничим подобни констатации да фигурират в последващи доклади", коментира вицепремиерът и вътрешен министър пред БНР.

Вучков наблегна на положителните оценки за обученията на полицаи

"Възприемаме доклада такъв, какъвто е, без да даваме оценка дали е положителен или отрицателен, както каза и Марк Грей (говорителят на ЕК – бел. ред)", включи се и заместник-вътрешният министър Веселин Вучков.

Той не пожела да коментира препоръките за "повече професионализъм при полицейските акции" с аргумента, че е "много трудно да се отдели работата на МВР от тази на прокуратурата". Обърна обаче сериозно внимание на това, че ЕК приема за положителни масовите обучения на полицаи за участието им в действия по разследването.

Вучков припомни, че министерството планира към около 2000 разследващи полицаи в МВР да бъдат добавени още 6000-7000 служители, които също да могат да събират доказателства според изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Добави и, че еврокомисията е отчела специалния подбор на дознатели, които да работят в специализираните прокуратури.

МВР ще се опита да убеди ЕК в необходимостта от дарения за полицията

За разлика от Диана Ковачева, зам.-министърът на вътрешните работи призна, че в доклада е изразена и тревога, цитирайки заключението, че "известни въпроси продължава да предизвиква практиката на МВР да получава дарения". Той припомни, че от 1 септември м. г. силовото ведомство приема безусловни помощи само от общини, което според ръководството е допустимо изключение.

Вучков коментира още, че "това е може би най-критичната оценка в доклада", като добави, че с колегите си ще проведат допълнителни разговори с ЕК, за да изчистят всички съмнения за създаване на зависимости и заобикаляне на обществени поръчки чрез дарения.

"Ще се опитаме да ги убедим, че публичният регистър изигра своята роля за публичността на този процес. Ще се опитаме да ги убедим, че изключенията са допустими", заяви още зам.-вътрешният министър.

Вучков предпочете да не коментира въпрос на Mediapool дали ЕК не визира в своите съмнения факта, че само за една година МВР е получило даром техника за близо 6 млн. лева от собственото си дружество "Безконтактни мултиплексорни вериги" ЕООД, тъй като не е запознат с конкретните данни и не може да даде оценка дали в случая може да се говори за заобикаляне на обществени поръчки.

"Ще си проведем разговори – дали проблемът е в прозрачността, дали е в отчетността или е в заобикалянето на обществени поръчки", обобщи зам.-министърът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

46 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #46

  da se pochne s l.gocev.po natatuk e lesno.shte se razbere i zashto unishtoji i sudrujnika si v prestupleniata a.karlovich lukanov.

 2. Анонимен
  #45

  akonjama ostavka na Pravitelstvoto to trbva da budat uvolneni: cvetanov,djankov,trajkov i moskovski.boris velchev trebva da bude osvoboden po naj burz nachin.sreshtu vsichki teh da budat obrazuvani dela po burzata procedura.

 3. Анонимен
  #44

  Велчев, артистичните ти способности няма да ни впечатлят! Ти беше поставен от Гоце точно за това - да прикриеш, да не обърнеш "внимание",да "подцениш" и да не забележиш мафията по високите етажи на президентство и правителство! Да прикриеш Филчев, контрабанда и какво ли още не! Ти изпълни задачата! Не се кахъри, ще бъдеш възнаграден като него, посланик някъде на топло и красиво място, добре заплатен! А народа на тази страна - кучета го яли, много важно!Какъв Шенген, какви 5 лв?!?!На теб Шенген не ти трябва, на Боко също и на Цецко! Само приказки!

 4. Анонимен
  #43

  Велчев - поредният ментараджия в прокуратурата!Чуди се как да скалъпи някоя правдоподона лъжа за пред електората!

 5. Анонимен
  #42

  "Предложеният в началото на 2010 г. хоризонтален проект за борба с корупцията („БОРКОР“) вече разполага със седалище и постоянно назначени служители." ?!? (Цитат от Междинния доклад за България)

 6. Анонимен
  #41

  ГООООЛЯМ АРТИСТ... ЦИРКОВ

 7. Анонимен
  #40

  dareniata ot mutrite nobogataschite kokite sascho sa vi podart ot mutrite sascho priemata tesi darenie snaete li ot kade sa pranite pari na daritelite mutri agentite i mureskite

 8. Анонимен
  #39

  b.veltschev mamenoto dete vse mejdu kapikite si jivee dobre kakvo se pravi tsche ne snae kakva e margarite popova i kolko e rabotila i kompetentosta kolko i e kaktoi dr.v sadeb.sad pro...ori i t.n. vsitschki se se pravite na luk jal i nemirisal sashco poslvolavate zwetanov da vi obijda ama vi e strah tsche sche vi isvadi dosietata na tesi po varhovete sa tova mu e se klanete na gimnastika s viv obrasovanie zwaka jalo e tsche islagate gerb i boiko tova e istninata

 9. Анонимен
  #38

  37-ми, много точно...Влязоха в ЕС друг да им решава проблемите, а недоволните да бъдат насочвани срещу ЕС. И да не прилагаме нещата, довели други нации до по-уредено общество. Резултат след над 20 години: От нийде взорът надежда не види. Е, как да очакваме компетентност и справедливост от такива?

 10. Анонимен
  #37

  Кой си посипал главата с пепел - кой не ...В България май още не сме разбрали, че сме в ЕС...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.