Властите на обгазен руски град обещаха респиратори, които не стигнаха за всички жители

В подмосковския град Волоколамск, където от петък е въведен режим на повишена готовност заради вредните емисии на полигона за токсични отпадъци "Ядрово", властите са започнали да раздават на жителите респиратори и маски. Това съобщи в петък руското Министерство на извънредните ситуации по повод нарастващото недоволство на хората и противоречивите информации за ситуацията в района.

В четвъртък вечерта няколко хиляди жители на Волоколамск (по данни на активисти, около 6 хиляди човека) са излязли на спонтанен протест с искане да се обяви извънредно положение и полигонът "Ядрово" да бъде закрит. Хората са чакали повече от час, докато при тях дойдат представители на местната власт, които в крайна сметка са обявили само "начало на процедура по въвеждане на извънредно положение".

Протестиращите имат и други искания – да им се осигури посещение в санаториуми, средства за индивидуална защита, а също и оставката на ръководителя на Московска област Андрей Воробьов.

Министерството на извънредните ситуации съобщи в петък, 30 март, че от същия ден се въвежда режим на повишена готовност и че "засега не става дума за въвеждане на извънредно положение". Министерството допълва, че е започнало раздаване на респиратори и маски на местните жители.

Режимът на повишена готовност предполага да се въведат ограничения върху извозването на отпадъци на полигона, да се провеждат редовни замервания на въздуха и жителите да бъдат информирани за екологичната ситуация.

Местни активисти съобщиха пред "Комерсант", че не са получили средства за защита и все още никой не им е казал откъде могат да вземат такива. Градската администрация отвърна чрез агенция "Интерфакс", че засега раздават само първата партида респиратори и се готвят да закупят втора.

"Жителите не вярват на официалните показатели за изхвърлянето на сероводород, предоставяни от администрацията на района. Жителите са уверени, че властите занижават показателите за изхвърлянето на сероводород: по официални данни, в нощта на сряда срещу четвъртък са били отчетени емисии надвишаващи 10 пъти пределно допустимата концентрация, но жители измериха показателите на изхвърляне със собствен прибор, който е отчел превишаване от 87.5 пъти на пределно допустимата концентрация", заявява един от протестиращите, цитиран от "Ведомости".

Полигонът "Ядрово" е разположен на няколко километра от Волоколамск. Хората там вече година се оплакват от острата миризма и редовно излизат на митинги.

Властите не крият, че на полигона се отделя сметищен газ, в резултат на което в града не веднъж е отчитано повишено съдържание на сероводород и други вредни вещества.

Местни жители разказват, че ситуацията е станала непоносима преди около месец. Хората все по-често усещат неприятен мирис, силно главоболие и парене в устата.

Миналата седмица десетки деца са били приети в болница с оплаквания за гадене и виене на свят.

След това пред местната болница започна стихиен протест, на който дойде ръководителят на Московска област Андрей Воробьов. Хората го посрещнаха с викове "Убиец" и започнаха да го замерят със снежни топки.

В края на миналата седмица Воробьов уволни ръководителя на Волоколамски район Евгений Гаврилов.

Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, заяви по-рано, че проблемът с отпадъците в Московска област е хроничен и сложен, но това не означава, че властите не "седят със скръстени ръце" и върви много напрегната работа.

По данни на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, полигонът "Ядрово" е собственост на Игор Чайка, син на руския генерален прокурор Юрий Чайка.

Споделяне

Още от Свят