Властите на Сан Франциско се отказват от покупка на компютри Apple

Властите на Сан Франциско се отказват от покупка на компютри Apple

Администрацията на Сан Франциско обяви, че смята да блокира покупката на компютри Apple за всичките си структури, след като компанията се оттегли от екологичния сертификат, оценяващ електронните устройства от гледна точка на въздействието им върху околната среда.

Както съобщава "Уолстрийт джърнал", в предстоящите две седмици ще бъдат изпратени писма до всички 50 агенции на местната администрация, че компютрите на Apple вече не отговарят на условията за покупка със средства от градския бюджет.

Решението е взето след като стана известно, че Apple оттегли своите десктопи и лаптопи от доброволния регистър за зелена електроника, наречен EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool), който прави тази оценка. Стандартът, създаден съвместно между производители (включително Apple), правителствени агенции и активистки групи, изисква електронните продукти да бъдат така направени, че да могат по-лесно да се рециклират и да са с по-висока енергийна ефективност.

В края на миналия месец Apple поиска всичките ѝ 39 сертифицирани устройства MacBook и десктоп да бъдат извадени от регистъра. Говорител на Apple отказа коментар, като посочи, че запитвания могат да бъдат отправяни към екосекцията в уебсайта на компанията.

"Ние сме разочаровани, че Apple избора да се оттегли от EPEAT и се надяваме, че решението на градската управа да не купува продукти на Apple ще ги накара да си преосмислят участието” заяви директорът на екоотдела на Сан Франциско.

През 2010 г. местните власти изхарчиха около 45 хил. долара, за да се оборудват с Apple. Това е нищожен дял от общата сума на продажбите на компанията, които само през тази година са 65 млрд. долара.

Въпреки това фактът, че много сътрудници на Apple живеят в Сан Франциско, а централата на компанията се намира едва на 70 км от града, привлича общественото внимание към създалия се конфликт.

Предлога се, че в резултат на това държавни учреждения, училища и някои частни фирми могат да се откажат да купуват техника на Apple.

Федералните правила в САЩ предвиждат 95% от електронните устройства, придобивани от държавни организации, да съответстват на изискванията на EPEAT. Прави се обаче изключение за таблетите iPad и смартфоните iPhone.

Apple все още не са обяснили защо се отказват от стандарта, в чието разработване участваха активно през 2006 г.

Според EPEAT причината е последната версия на ноутбука MacBook Pro, която е оборудвана с нов дисплей с висока резолюция “Retina” (5.1 мегапиксела). Технологиите, използвани за производството на този дисплей, а също и корпусът на новите компютри, правят утилизацията им сложна и скъпа. Използваните технологии биха направили трудно получаването на екосертификат.

Анализатори смятат, че Apple действа изхождайки от своите дългосрочни интереси.

Aplle има дълга история на иновации в областта на дизайна. Тази стратегия се основава на постоянно търсене на нови решения и технологии и ако заради това компанията се лиши от някои поръчки, за нея е по-добре, отколкото да изгуби водещите си позиции в отрасъла, твърдят анализатори.

И докато Apple вече не сертифицира своите продукти в регистъра EPEAT, компанията е много по-прозрачна за прилаганите от нея екологични практики, отколкото други технологични компании. Годишните доклади на Apple за въздействие върху околната среда са достъпни на сайта на компанията. Освен това Apple предлага няколко програми за рециклиране онлайн, както и в търговската си мрежа.

Известно е, че властите в щата Калифорния заемат радикални позиции по отношение на защитата на околната среда. Наскоро те забраниха продажбата на гъши черен дроб "фуа гра" на основание на това, че птиците, от чиито дроб се произвежда, са подложени на жестоко отношение.

Споделяне

Още от Бизнес