Властите на Венецуела забраниха на Гуайдо да заема изборна длъжност за 15 години

Хуан Гуайдо

Председателят на парламента на Венецуела Хуан Гуайдо, който се самообяви за временен венецуелски президент, няма да може да заема избираеми длъжности в продължение на 15 години. Мотивът за това решение е предполагаема корупция, обявиха венецуелските власти, предаде Франс прес.

Главният ревизор на Венецуела Елвис Аморосо, натоварен със задачата да следи за прозрачността на венецуелската администрация, реши да забрани на гражданина Хуан Гуайдо да изпълнява всякакви избираеми длъжности за максималния предвиден от закона период. Това заяви ревизорът пред държавната телевизия. Максималният период е 15 години.

Аморосо уточни, че мотивът е предполагаема корупция. Имало нарушения, установени в декларацията за имуществено състояние на Гуайдо.

През февруари службата на генералния ревизор на Венецуела започна проверка на декларацията за имущество на Гуайдо. Това се наложи заради възникнали подозрения, че Гуайдо е укрил или фалшифицирал съдържащите се в декларацията данни, а също, че е получил пари от международни и национални структури, без да представи каквото и да е обоснование за това.

"Гуайдо е направил 91 визити извън територията на страната на обща стойност 310 милиона боливара (около 94 000 долара по настоящ курс), без да оправдае произхода на тези средства", каза Аморосо, предаде Франс прес.

Бившият кандидат за президентските избори през 2013 г. Енрике Каприлес беше санкциониран по същия начин и това му попречи да се яви на изборите през 2018 г., припомня агенцията.

Днес на митинг пред свои привърженици Гуайдо постави под въпрос ролята на Елвис Аморосо и заяви, че единственият орган, който може да назначава главен ревизор на Венецуела, това е венецуелският парламент, предаде Ройтерс.

Той отхвърли наложената му забрана да заема изборна длъжност и каза, че такова наказание във Венецуела няма, допълва Франс прес.

Гуайдо призова сънародниците си на нови протести срещу Николас Мадуро в събота, допълва Ройтерс.

Решението на венецуелските власти да забранят на водача на опозицията Хуан Гуайдо да заема изборни длъжности пречи на търсенето на мирно решение на кризата в страната, заяви международната контактна група за Венецуела след срещата си в еквадорската столица Кито.

Контактната група осъжда решението на главния ревизор на Венецуела. Подобни действия подкопават още повече усилията за намиране на мирно и демократично решение на кризата във Венецуела, се казва в нейно изявление.

В заключителната си декларация от срещата участващите страни от Европейския съюз, Еквадор, Коста Рика и Уругвай за пореден заявиха, че отхвърлят възможността за използване на сила за решаването на кризата във Венецуела и смятат, че там трябва да се свикат президентски избори.

Подобно решение с политически мотиви е поредното свидетелство за произвола в правните процедури в страната, заяви ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, цитирана от ДПА.

"Възстановяването на демокрацията, върховенството на закона и разделянето на властите е абсолютно наложително. Тези действия подкопават още повече усилията за постигане на мирно и демократично решение на кризата", отбеляза тя в изявлението си.

САЩ определиха като нелепа и смешна наложената на Гуайдо забрана, посочва Франс прес, цитирайки говорителя на Държавния департамент Робърт Паладино.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят