Властите обещават да се размърдат за парк “Странджа”

Властите обещават да се размърдат за парк “Странджа”

Два дни след като природозащитници пострадаха при сблъсък с полицията в центъра на столицата заради протеста им срещу решението на съда за отмяна на статута на природен парк на Странджа, институциите се размърдаха и предприеха стъпки, за да се преразгледа съдебното решение. Активността им едва ли може да се обясни с желанието да се запази уникалната природа на Странджа от изсичане, застрояване и комерсиализиране, защото такова досега не бе регистрирано. Мерките се вземат в ситуация на нестихващи протести от различни страни за повишаване на заплатите, както и на все по-осезаема намеса на полицията за разрешаване на конфликтите.

От Европейската комисия също смятат, че България прави недостатъчно за опазване на природата си в рамките на европейските програми и инициативи.

В сряда от Върховната административна прокуратура (ВАП) обявиха, че предприемат действия за отмяна на решението на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) от 29 юни, с което бе обявена за нищожна заповедта на министъра на околната среда от 1995 г. за обявяване на Странджа за природен парк.

“След внимателна преценка на всички материали, съдържащи се в административното дело, ВАП стигна до извода, че въпросното решение е неправилно поради допуснати при постановяването му съществени нарушения на закона. С касационен протест, отправен до 5-членния състав на ВАС, бе поискана отмяната му”, се казва в съобщението от прокуратурата.

Прокуратурата е образувала проверка и за законосъобразността на застояването в природен парк Странджа на ваканционното селище „Златна перла” край село Варвара, община Царево, за което имало разрешение на зам.-министъра на екологията Йордан Дардов. Именно натиска за строежа на селището е причината статутът на парка да бъде променен с решението на ВАС.

Графологичната експертиза е установила, че подписът под разрешителното е фалшифициран. Строежът е спрян и проверката е установила, че в момента не се извършват строителни дейности от страна на собственика на селището – фирма “Краш 2000”, се казва още в съобщението от ВАП.

Същевременно стана ясно, че на правителственото заседание в четвъртък министърът на околната среда Джевдет Чакъров ще представи информация за действията на екоминистерството за запазване статута на природен парк "Странджа".

В момента се подготвя обжалването на решението на тричленката на ВАС, съобщиха още от МОСВ. Министър Чакъров има готовност и за законодателни инициативи, ако е необходимо, за да бъдат запазени обявените до момента защитени територии, както и бъдещи. По негово разпореждане в момента експерти на министерството правят правен анализ на цялото законодателство.

В същото време председателят на ВАС Константин Пенчев обяви, че свиква  специална пресконференция във връзка с казуса.

В сряда вечерта в центъра на София започна поредната протестна акция, организирана от природозащитни организации. От “Биоразнообразие” съобщиха, че планират “лежащ” протест на площад “Батенберг” (на бившия мавзолей).

През целия ден вървяха съобщения импровизирани протести пред президентството и пред Народния театър за запазване на статута на парк "Странджа" като защитена територия. Призивите за акция пред президентството се появиха в интернет и SMS съобщения, но столичният кмет Бойко Борисов предупреди екозащитниците “да не си играят на революционери” и да се съберат пред Народния театър, където им е разрешил, а не пред сградата на “Дондуков” 2, където е президентството. Кметът, който декларира подкрепа към каузата за защита на парк “Странджа”, смята, че ако демонстрантите не се съобразят с разрешеното място за протеста, отново ще имат проблеми с полицията.

Преди два дни 35 младежи бяха прибрани в ареста заради блокирането на две столични кръстовища.

В сряда вечерта на мястото на протеста пристигнаха два автобуса с близо 50 полицаи, които бяха бурно освиркани от събралите се младежи.

Природозащитниците настояват  МОСВ да обжалва решението на ВАС от миналата седмица, с което се отменя статутът на парка. Те поискаха МС да разгледа и одобри плановете за управление на редица паркове в страната. Това е бил  и един от мотивите на тричленния състав на ВАС да обяви, че "Странджа" вече не е защитена територия, каза Андрей Ковачев от Сдружението за дива природа "Балкани", предаде БТА. Той подчерта, че асоциацията ще сезира с казуса "Странджа" всички европейски институции.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?