Властите обявиха южното Черноморие за "чисто от коронавирус"

Нови 128 случая бяха регистрирани за денонощие, най-много - в София

Властите обявиха южното Черноморие за "чисто от коронавирус"

Под 1 % от изследваните 2400 души от Бургас и курортните общини по южното Черноморие - Несебър, Поморие, Созопол, Приморско и Царево са се срещали с коронавируса. Това показват резултатите от мащабно проучване за наличие на антитела за коронавирус на местните жители, проведено в периода 2-22 юни. Резултатите бяха представени в четвъртък от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на брифинг заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Бургас Димитър Николов. Данните от изследването и изводите, че южното Черноморие не е рискова дестинация, ще бъдат преведени на четири езика и ще се изпратят, както на чуждите посланици в България, така и до българските дипломатически мисии зад граница.

Оптимистичната новина идва на фона на сериозен ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас в последните две седмици, заради което преди ден правителството удължи извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Бургас не е сред засегнатите области с голям брой нови случаи, но въпреки това повишената заболеваемост в национален мащаб стана причина за отмяната на полети с чуждестранни туристи, което е сериозен удар за летния сезон.

Според д-р Кунчев резултатие от проучването показват, че южното Черноморие е чисто от коронавирус и туристите могат да се чувстват  в безопасност, тъй като има излючитлено ниска циркулация на вируса .

Според кмета на Бургас Димитър Николов причината Бургас да не е сред засегнатите сериозно общини са взетите навременни и дори по-строги мерки. "Благодарение на дисциплината на жителите на Бургас и региона, за който туризмът е поминък, на мероприятията  по обезпечаване и третиране с дезинфектанти на общи площи, транспортни средства, фактите са категорични", каза той. Николов заяви, че освен това плажовете и водата също са чисти.

Проучавеното е направено отчасти на случаен принцип, но повечето участвали в него са заети в туризма. "Целта бе да дадем информация как Бургас и останалите крайморски общини влизат в туристическия сезон, обясни деканът на Факултета по медицина към Университета "Асен Златаров" в Бургас доц. Цветан Велинов, който е изготвил дизайна на проучването. "Получените резултати от изследването, които са под 1 процент, ни дават достатъчно голямо основание да не подозираме, че ще има широко разпространение на тази инфекция", смята той.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев също коментира, че добрите резултати в Бургас се дължат на добрата дисциплина. Според него в края на сезона при втората фаза на изследването ще се види каква част от заетите в туристическия бранш са влезли в безсимптомен контакт с вируса.

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че е се е срещнала сутринта със Съюза на собствениците в Слънчев бряг и е получила уверение, че във всички хотели се спазват стриктно противоепидемичните мерки.

128 нови случая за денонощие

Същевременно 128 от изследваните през изминалото денонощие 3016 проби са дали положителен резултат за коронавирус, с което общо потвърдените случаи достигнаха 4242. От тях излекувани са 2263 души, 46 през последното денонощие. Активните в момента случаи са 1770. В болница са 390 души, от които 16 са в тежко състояние в интензивни отделения. През последното денонощие е регистриран един нов случай и така общият им брой е вече 209.

Пет са новите случаи на заразени медици за изминалото денонощие – трима лекари, медицинска сестра и друг медицински персонал.

С най-много нови случаи отново е София – 38 души, където случаите са отделни и не са свързани с конкретно огнище. Останалите области с по-голям брой нови случаи са Смолян-21, Кюстендил -14, София област – 12, Сливен – 8.

Продължава да се разраства огнището в ромския квартал на Кюстендил, който вече почти седмица е блокиран под пълна карантина. Нови 14 случая са регистрирани там за изминалото денонощие. Кварталът вероятно ще остане затворен и след края на месеца.

Единствените жители, които могат да напускат квартала са сезонните работници, като пропускателният режим става при строг здравен филтър и дезинфекция.

Традиционният празник на черешата в Кюстендил няма да се проведе тази година, поради влошаващата се епидемична обстановка в общината, съобщи кметът Петър Паунов.

Празникът трябваше да започне в петък (26 юни) и да продължи до неделя. 

В Самоков, където също бе открито огнище в ромската махала, положителните проби за последното денонощие са 10, като всички диагностицирани са поставени на домашно лечение. Общо 77 души с лека симптоматика или без симптоми са на такъв режим в общината в момента.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус