Властите откриха четири незаконни цигарени фабрики

Властите откриха четири незаконни цигарени фабрики

Полицията и прокуратурата са открили мрежа от четири незаконни цигарени фабрики - две в Дупница, една в Тутракан и една в Горна Оряховица, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Фабриките са били оборудвани с най-модерна производствена и транспортна техника. Печатницата, която е осигурявала картон за кутиите, се намира във Варна. Собственикът ѝ е срестуван.

Задържани са и двама души в Пловдив, проследени заради очебийно охолство, в което живели, без да могат да докажат трудова дейност. Те ръководели производството и набирали работници, обясни прокурор Попов, цитиран от БГНЕС.

Цигарите, които са заварени в момента на акцията, са марките “Ева – слим“, “Капитал“, “Марбъл“. Задържан е един натоварен с цигари ТИР. Количествата са били пласирани у нас и в чужбина, а качеството на цигарите било много близко до оригиналните.

Румен Попов обясни, че законът е доста несъвършен по отношение на този вид дейност. На практика могат да бъдат обвинени само хора, които в момента на акцията са заварени да произвеждат или транспортират цигари без бандерол. Инвестицията, която е направена във фабриките за цигари, е много голяма – само в една от фабриките е над 3.5 млн. лв.

По време на работа са задържани 23-ма работници, а четирима от тях вече са пуснати под гаранция.

Фабриките се намирали в старо военно поделение и производствени цехове на закрити фабрики. Те или изобщо нямали прозорци, или били изцяло затъмнени. Пространството наоколо до 250 м е било проследявано със сензори за движение и видеокамери. Вътре във фабриките са открити и спални помещения за работниците, столова и фитнес.

Работната ръка е набирана сред хора, останали без работа при закриване на тютюневи фабрики. До работното им място те са били извозвани с три превозни средства със затъмнени прозорци, така че никой да не знае къде точно отива. Всеки от тях е работил по 15 дни вътре във фабриката, без да излиза и без да има право на връзка със семейството си. За този си труд обикновените работници са получавали по 1500 лв. заплата.

Споделяне
Още от България