Властите откриха четири незаконни цигарени фабрики

Властите откриха четири незаконни цигарени фабрики

Полицията и прокуратурата са открили мрежа от четири незаконни цигарени фабрики - две в Дупница, една в Тутракан и една в Горна Оряховица, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Фабриките са били оборудвани с най-модерна производствена и транспортна техника. Печатницата, която е осигурявала картон за кутиите, се намира във Варна. Собственикът ѝ е срестуван.

Задържани са и двама души в Пловдив, проследени заради очебийно охолство, в което живели, без да могат да докажат трудова дейност. Те ръководели производството и набирали работници, обясни прокурор Попов, цитиран от БГНЕС.

Цигарите, които са заварени в момента на акцията, са марките “Ева – слим“, “Капитал“, “Марбъл“. Задържан е един натоварен с цигари ТИР. Количествата са били пласирани у нас и в чужбина, а качеството на цигарите било много близко до оригиналните.

Румен Попов обясни, че законът е доста несъвършен по отношение на този вид дейност. На практика могат да бъдат обвинени само хора, които в момента на акцията са заварени да произвеждат или транспортират цигари без бандерол. Инвестицията, която е направена във фабриките за цигари, е много голяма – само в една от фабриките е над 3.5 млн. лв.

По време на работа са задържани 23-ма работници, а четирима от тях вече са пуснати под гаранция.

Фабриките се намирали в старо военно поделение и производствени цехове на закрити фабрики. Те или изобщо нямали прозорци, или били изцяло затъмнени. Пространството наоколо до 250 м е било проследявано със сензори за движение и видеокамери. Вътре във фабриките са открити и спални помещения за работниците, столова и фитнес.

Работната ръка е набирана сред хора, останали без работа при закриване на тютюневи фабрики. До работното им място те са били извозвани с три превозни средства със затъмнени прозорци, така че никой да не знае къде точно отива. Всеки от тях е работил по 15 дни вътре във фабриката, без да излиза и без да има право на връзка със семейството си. За този си труд обикновените работници са получавали по 1500 лв. заплата.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?