Властите препоръчаха водата в Хасково да не се ползва за пиене и готвене

Властите препоръчаха водата в Хасково да не се ползва за пиене и готвене

Здравното министерство препоръча водата в Хасково да не се използва за пиене и готвене.

Въпреки незначителния здравен риск, като превантивна мярка за населението, междуведомствената работна група на здравното, регионалното и екоминистерството препоръчва водата от централното водоснабдяване в Хасково да не се използва за питейни цели, а само за хигиенни – къпане и миене, се казва в становището, обявено в четвъртък.

Регионалната здравна инспекция в Хасково продължава тестовете на питейната вода в града.

Според предварителните резултати на пробите, извършени в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита и Изпълнителната агенция по околна среда, продължава да се отчита несъответствие в допустимите нива на уран.

В съобщението се уточнява, че здравният риск е незначителен, а препоръката да не се използва водата за пиене и готвене е превантивна мярка.

Дадени са препоръки на РЗИ Хасково предназначени за ВиК оператора и община Хасково с оглед осигуряване на вода за питейни цели (пиене и готвене) в детски и учебни заведения, както и в лечебни заведения.

Междувременно прокуратурата започна разследване има ли виновно забавяне на информацията за наднормено съдържание на уран – при това с половин година, както и защо мерки се вземат чак сега. Проверката трябва да приключи до 20 дни.

Следващата седмица ще са ясни резултатите и от новите изследвания на замърсената вода.

От сряда в районите, в които бяха установени проблеми с показателите на питейната вода в Хасково, е въведен учестен мониторинг, информира директорът на РЗИ в Хасково д-р Соня Димитрова. Вземат се проби не само от сондажите, мрежата на ВиК в кварталите, но и от източниците на потребителите, уточни тя.

Вече бе разпространена информация, според която още през октомври миналата година в част от вододайните сондажни съоръжения на града са били констатирани съществени отклонения на показателите "свободен уран" и "алфа лъчене" с нормите.

Нови проби от 9 сондажа показват двукратно завишение на показателя "свободен уран" в 4 от кладенците според излезли на 10 април предварителни данни, съобщи областната администрация.

Те, заедно с проба от събирателната шахта на помпената станция, са изпратени за точен анализ в централната лаборатория на МОСВ, уточни за БТА областният управител Минко Ангелов. По негови думи резултатите ще са ясни след месец. Ангелов за пореден път успокои, че няма никаква опасност за населението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?