Властите проверяват смъртен случай на родилка в болницата в Сливен

Близките обвиняват медицинския екип за прилагането на насилствен спорен метод

Властите проверяват смъртен случай на родилка в болницата в Сливен

Здравните власти и прокуратурата проверяват смъртен случай на родилка в многопрофилната болница в Сливен, за която близките ѝ твърдят, че е починала вследствие на травми, причинени от медицинския екип при раждането. Това е било първо раждане за 33-годишната Ренета Томова, която по информация на близките ѝ е била здрава и с нормално протекла бременност.

След раждането се е оплакала на тях и на своя приятелка, че са я натискали по корема, скачали са отгоре ѝ, докато е била вързана, и цялата родилна зала е била в кръв.

Дали това е така трябва да установят съдебно-медицинската експертиза и проверките на агенция “Медицински одит“ и Регионалната здравна инспекция.

Бебето също е пострадало при раждането. То е с пареза на едната ръка, за която лекарите се надяват да отшуми. В момента състоянието му е стабилно.

Близките настояват за независима съдебно-медицинска експертиза и изразиха съмнение дори, че на Ренета са счупени ребра по време на раждането. Засега няма потвърждение дали при раждането действително е използван спорния метод “Кристелер“, включващ скачане по корема на жената.

Раждането е било инструментално асистирано, т.е. е приложен т.нар. форцепс.

Съдебни лекари от Стара Загора ще извършат аутопсията, като се обсъжда дали тя да бъде извършена на място или тялото на Ренета ще бъде транспортирано в Стара Загора.

Болницата защити екипа си и отрече наранявания на родилката

Същевременно от болницата защитиха медицинския екип и в частност лекарката, водила раждането и отрекоха пациентката да е имала наранявания.

Началникът на отделението по анестезиология и реанимация д-р Юлия Бянкова, която е и председател на Централната комисия по професионална етика на Българския лекарски съюз (БЛС), каза, че жената е постъпила в отделението едно денонощие след раждането в много тежко общо състояние с картина на белодробен отток и тежка дихателна недостатъчност.

 При постъпването си обаче тя не е имала никакви установени наранявания, твърди Бянкова. Преди това жената е минала и през скенер заради съмнения за белодробна емболия и те биха установили евентуални наранявания, поясни тя.

По думите ѝ трябва да се изчакат резултатите от съдебно-медицинската експертиза, за да се прецени има ли връзка между начина на раждане и настъпилите впоследствие усложнения.

“Преценката как да протече едно раждане е на екипа, който води раждането. Понякога обстоятелствата се променят за минути и решенията трябва да се взимат много бързо и отговорно“, коментира тя.

Етичната комисия на Българския лекарски съюз се е самосезирала по случая и ще поиска експертното становище от Борда по акушерство и гинекология.

По думите на Бянкова Ренета е имала две придружаващи заболявания, но не може да изнесе информация за тях, защото не е упълномощена. Тя не уточни и дали двете заболявания могат да бъдат свързани с настъпилите усложнения след раждането.

Директорът на болницата д-р Васислав Петров заяви, че застава зад лекаря, ръководил раждането - д-р Таня Пашева и определи действията ѝ като професионални. Той коментира, че от 10 години насам това е първият случай на починала родилка в лечебното заведение.

"Д-р Пашева е на работа и няма да бъде отстранена. Тя е действала професионално. Тя не е направила нищо против медицинските правила за раждане. Не бива веднага да се очерня някой лекар и да се смята, че той едва ли не трябва да бъде осъден предварително, защото близките са преживели тази трагедия и обвиняват точно него. Те не са обективни в този момент. Да, съчувствам на мъката им, но те не са обективни да оценят труда, който е положил лекаря за спасяването на болния. Няма лекар, който да иска да му почине пациент", каза той пред БНР.  

"Смятам, че екипът е действал професионално. Просто се е наложило да се премине към инструментално раждане, т.е. да се наложи форцепс, за да може да бъде извадено детето живо. Стигнало се е дотам заради неефективни напъни на родилката, то се е заклещило в родилния канал и няма как да се извади по друг начин. Вече не може да се направи цезарово сечение, защото плода е много ниско в таза и главата му е пробила тазовото дъно. Не мога да кажа защо се е влошила родилката и защо се е случил последващият неприятен инцидент, така че ще разчитаме на данните от аутопсията“, допълни Петров.

Съсловната организация призова да не се нагнетява недоверие

Българският лекарски съюз (БЛС) излезе с позиция, в която се посочва, че "медицинската професия, особено родилните грижи, е дейност с повишен риск от усложнения в лечебно-диагностичния процес и не всеки проблем в този ракурс се обусловя от некомпетентност или грешка на медицинско лице"

“Лекарския съюз разбира чувствителността на цялото общество по темата за майчино и детско здравеопазване и е наясно, че казуси от тази сфера са изключително деликатни за всички. Все пак, държим да подчертаем, че всяко вменяване на недоказана към настоящия момент вина към медицинско лице, е провокация за нагнетяване на недоверие в системата. Това носи огромен негатив за цялата лекарска гилдия и компрометира лечебно-диагностичния процес, което рефлектира отрицателно върху цялото общество“, се посочва в позицията.

Гражданско недоволство срещу варварско отношение към родилките

Липсата на информация и официална реакция от лечебното заведение в продължение на два дни обаче провокира напрежение сред близките, приятелите на починалата и граждани и в неделя около 200 души излязоха на протест пред болницата с искане да се сложи край на варварското отношение към жените по време на раждане.

Случаят предизвика вълна от възмущение и в социалните мрежи, като отново повдигна темата за качеството на родилната помощ у нас.

Неправителствени организации, ангажирани с родилната помощ, от години сигнализират, че у нас прекалено висок процент от ражданията са със секцио (над 40% при средно 25% в Европа), а срещу жените  се упражняват отречени от науката и практиката методи, физическа и вербална агресия.

Това е третият случай на починала родилка от началото на годината досега. В края на миналия месец жена почина при планирано секцио в Плевен, а бебето ѝ беше в кома , като резултати от назначената по този случай проверка все още няма. През март 23-годишна жена почина при раждане в Кърджали.

Хаосът в системата допълнително се задълбочава и от липсата на действащ стандарт по акушерство и гинекология, от който да се ръководи медицинската практика.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?