Властите разследват "криминална" причина за аварията на самолета на Меркел

Меркел слиза от самолета на летището в Кьолн

Германските власти разследват дали няма "криминална" причина за аварията на правителствения самолет, с който канцлерът Ангела Меркел излетя вчера за срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, съобщи в петък в. "Райнише пост", цитиран от Ройтерс.

Един час след като излетя от Берлин и се намираше над Холандия, правителственият Еърбъс А-340 "Конрад Аденауер" направи обратен завой и кацна в Кьолн поради технически проблем. Меркел нарече инцидента "сериозна повреда".

"Райнише пост" подчертава, че подобна неизправност е безпрецедентна. Въпреки че самолетът се намирал недалеч от Амстердам, той трябвало да се върне до Кьолн, защото поради възникналия проблем пистата за приземяване на летището в Амстердам можело да се окаже недостатъчно дълга.

Освен това имало опасения, че механизмът за спускане на колесника на правителствения самолет може да на сработи.

Сп. "Шпигел" съобщи, че цялата комуникационна система на самолета била излязла от строя, което довело до сериозна извънредна ситуация. Екипажът бил принуден да използва бордния сателитен телефон, за да планира приземяването.

Германските военновъздушни сили изключват вероятността за саботаж срещу правителствения самолет, заяви пред ДПА говорител на Луфтвафе.

Меркел и министърът на финансите Олаф Шолц в петък сутринта продължиха пътуването си за Буенос Айрес.

Германската делегация в намален състав замина от Кьолн за Мадрид на борда на самолет на германските ВВС и оттам продължи за Буенос Айрес с редовен полет на авиокомпания "Иберия".

Това означава, че вероятно Меркел и Шолц ще изпуснат откриването на двудневната среща на върха на групата на 20-те най-големи икономики в света.

Споделяне

Още от Свят