Властите се сетиха да търсят виновни за истерията с отнемането на деца

Разследването стигна до чиновник във военното министерство

Сн. БГНЕС, архив

Фалшиви информации, че държавата има план да отнема масово деца от родителите им текат поне от половин година. След масовата психоза, избухнала седмици преди местнити избори сред ромските общности, властите обявиха, че вече търсят разпространителите на зловредните слухове.

Представители на правителството дават вид, че знаят кой стои зад всяването на паника, но не говорят с конкретни имена, защото ДАНС и МВР работели по случая. Като автори на сценария се посочват пастори, политически опоненти, държавни служители. Вицепремиерът Томислав Дончев описа политическите подстрекатели като "няколко кандидат-кмета и една партия, коалиционен партньор на БСП в няколко формата".

В сряда Дончев коментира, че това е "умело режисирано мероприятие", което службите и правителството следят от няколко месеца. Той припомни, че разпространението на неверните твърдения, че държавата приема закони, които да позволят на социалните служби да отнемат деца, тръгна от социалните мрежи. Във фейсбук има няколко групи, започнали като съпротива срещу стратегията за детето, в които членуват хиляди хора и постоянно се публикуват информации "за новите текстове в законите".

До момента обаче действията били внимателни, тъй като "не искаме да търпим укор, че ограничаваме свободата на словото, правото да споделяш всяка щуротия", коментира Дончев пред Нова телевизия.

Иначе, макар властите да твърдят, че ситуацията в ромските махали се нормализира, в сряда мълвата за отнемане на деца от училище достигна и Пазарджишко. Засегнати са две учебни заведения в Пещера и училището в ромския квартал на град Пазарджик. Част от децата отсъстват от учебните занятия. Преди ден от ромската организация "Амалипе" предупредиха, че измисленият слух за отнемане на деца се разпространявал от една седмица в ромските квартали на Южна България. В резултат хиляди деца били спрени от училище.

Не сме го проспали

"Не, не сме го проспали. Следим го от няколко месеца. Това си е умело режисирано мероприятие, което тръгна от социалните мрежи. Много малко българи вярват, че пътническите самолети пускат отгоре отрова, обаче когато става дума за децата, българинът е свръхчувствителен. Това има за цел да държи хората в подозрение, паника, да раздели обществото и да всее несигурност. Това вече не е политически въпрос", каза Дончев по-късно след заседанието на правителството.

Той повтори думите на образователния министър Красимир Вълчев от предходните дни, че роля за всяването на паника имат неназовани до момента официално пастори. "При условие, че и служби, и МВР, и прокуратура работят по темата, не очаквайте в момента да ви изредя организации и имена – има и вътрешни, и външни фактори", заяви Дончев. Според него няма как в "мероприятието" да не са замесени партии, тъй като психозата избухва точно преди избори.

"Специално искам да обърна внимание на всички политици, които имат склонност да се заиграват с тази тема. Има граници, които не бива да се минават", каза Дончев.

Премиерът Бойко Борисов призова медиите да не възпроизвеждат фалшиви новини за отнемане на деца от семействата им. "Как може да се тиражира лъжа, че норвежците са дали пари, за да им изнасяме деца – да ги натовари на влак и да ги изнася… Това как може да им мине през ума?", коментира министър-председателят.

Чиновник в министерство на отбраната

Служител от пресцентъра на Министерството на отбраната е сред хората, разпространявали фалшиви новини за отнемането на деца, потвърди вицепремиерът Дончев. "Говорих с вицепремиера Красимир Каракачанов и той ми обеща, че ще вземе мерки", заяви той.

"Смея да допълня, не е единственият човек на публична служба - мога така да се изразя, който има отношение към темата. Има и други, което за мене е абсолютно недопустимо", допълни Дончев.

Самият Каракачанов коментира лаконично, че "ако някой се е заигравал с темата, ще бъдат взети мерки".

Всъщност е публично известно, че един от противниците на Стратегията за детето, който открито спекулира с това, че тя предвижда отнемане на деца и е срещу традиционното семейство, е шефът на пресцентъра на военното министерство Александър Урумов. Той беше и кандидат за евродепутат от листата на ВМРО на последните избори.

Освен държавен служител, Урумов е и председател на "Българската организация на родителите и децата – БОРД". На няколко пъти той сигнализира за "джендърско" съдържание в учебници, одобрени от образователното министерство. Противник е на Истанбулската конвенция и на Стратегията за детето. Партията на шефа му Каракачанов се обяви открито и срещу двата документа.

Миналата година Урумов предизвика скандал около Софийския университет "Св. Климент Охридски", след като нападна учебното заведение, че е допуснало курс, пропагандиращ хомосексуализъм и феминизъм. Тогава Каракачанов защити подчинения си и коментира лаконично: "В края на краищата аз му знам убежденията и те не се различават от моите. Пак казвам, стига сме обърквали хората".

Урумов дълги години ръководеше звеното "Връзки с обществеността" на Българската народна банка, когато управител беше Иван Искров.

По време на престоя си в пресслужбата на БНБ голямата част от времето на Урумов бе заето от неговата литературна и драматургична дейност. Той е автор на няколко книги, включително на религиозно-политическа тематика (например "Исус Христос – власт и политика", където разглежда Исус от Назарет като политически фактор в древна Юдея). Урумов е и евангелист и приел кръщение от пастор Иван Несторов, който ръководи Евангелска църква на вяра - Пловдив.

През 2009 г. Комисията по досиетата осветли Урумов като сътрудник на бившата "Държавна сигурност". Той е вербуван от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) през 1988 г. под псевдонима "АБЕЛ" (на името на един от най-известните съветски нелегали Рудолф Абел, б.а.).

Сред върлите противници на Стратегията за детето и активни участници във фейсбук групите, в които се публикуват информации, че държавата иска да отнема деца от родителите им, е и адвокат Петър Николов. Той също е свързан с ВМРО. Бил е районен координатор на партията във варненския кв. "Аспарухово" и кандидат за районен кмет през 2015 г.

И известни адвокати

Петър Николов казва, че се занимава с дела на родители, чиито деца са "отнети" от социалните служби. Заради едно такова дело получава и наградата "Юрист на годината" на сп. "Правен свят".

Той обаче защитава и Динко Вълев, който се прочу като "ловеца на бежанци", заради акциите си да лови нелегални имигранти и покрай това имаше проблеми с властите.

Друг ловец на бежанци - Петър Низамов - Перата също е сред активните участници във фейсбук групите срещу Стратегията за детето и работи заедно с адв. Николов. Един от последните постове на Низамов във фейсбук е видео, направено заедно с Мартин Карбовски от дома на семейство от село Балша, чиито деца бяха изведени от социалните служби, тъй като бяха оставени да живеят в мръсотия и мизерия, а храната им беше основно кисело мляко. Низамов и Карбовски твърдят, че децата са отнети неправомерно, но съдът вече потвърди мярката, предприета от социалните служби.

Низамов преследва и политическа кариера. Преди време той основа партия "Родина", а в момента е независим кандидат за общински съветник в Бургас.

Петър Николов е и един от тримата членове на управителния съвет на новоучреденото сдружение "Родители обединени за децата". Организацията би трябвало да представлява хората от фейсбук групата със същото име, в която членуват 200 000 души, които споделят идеите, че държавата иска да отнема деца, да ги дава за осиновяване в Норвегия или на гей двойки, да образова сексуално 4-годишните и др.

В управителния съвет на "Родители обединени за децата" влизат още адвокат Владимир Шейтанов, който е и член на Стратегическия съвет към президента Румен Радев, както и адвокат Илияна Мавродиева.

От новоучреденото сдружение са пуснали и призив, че набират членове, които да плащат и членски внос. За да стане човек член на организацията, която да защитава интересите му, се иска да има препоръки от член или учредител на сдружението и да плати 10 лева встъпителна такса и още 10 лева годишен членски внос.

Организациите "Поход на семейството", "Асоциация общество и ценности" също са активни по темите срещу Стратегията за детето.

Партийни заигравки

Освен ВМРО, която публично се обяви срещу Стратегията за детето, а тезите против документа бяха повтаряни от евродепутата и кандидат за кмет на София Ангел Джамбазки, и други политически формации имат становища срещу документа. Те са факт от месеци.

Сред тях е партия "Възраждане" на Костадин Костадинов. Бивш приближен на Каракачанов, в момента той е кандидат за кмет на Варна, а досега беше в общинския съвет в града. Партията му не е парламентарно представена, но получава субсидия, защото на последните парламентарни избори взе повече от 1% от гласовете.

Срещу стратегията и разбиването на традиционното семейство се обявиха и от партия МИР, оглавявана от общинския съветник от София Симеон Славчев. Той е водач на софийската листа за общински съветници на формацията.

Позиция срещу документа и с призив да се чуят "притесненията" на недоволните от нея, изрази и СДС. Партията е коалиционен партньор на ГЕРБ за местните избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?