Прокуратурата ще проверява кой и защо има оръжие

Властите ще изясняват трагедията в Лясковец, БСП отказва анкетна комисия

Полицейски синдикат поиска да бъдат посочени виновните за смъртта на командоса

Спецполицаи отдадоха последна почит на колегата си Емил Шарков.

Четири дни след като МВР демонстрира тотална неадекватност, допускайки при планирана акция в Лясковец, известен с психическите си отклонения ловджия да убие елитен командос и да обезвреди още шестима (трима ранени и още трима улучени от куршумите, но за щастие в бронежилетките), властите заявиха готовност да изясняват случая. Към момента никой не поема отговорност за очевидния провал на операцията, определена от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров като "успех за обществото и трагедия за МВР".

Нито Лазаров, нито вътрешният министър Цветлин Йовчев не се смущават от обстоятелството, че няма как една провалена операция да бъде успех за когото и да е, най-малкото за обществото, което издържа полицията с данъците си.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил във вторник пълна проверка на издаването на разрешителни за оръжия в цялата страна, както и проверка конкретно в полицията във Велико Търново и Горна Оряховица – за евентуално бездействие и нарушения във връзка с издаването на разрешително за ловно оръжие на 53-годишния Петко Савов Петков и след изтичането на срока му.

БСП иска пълно разследване и при необходимост оставки, но не и анкетна комисия

В същото време от БСП декларираха, че ще искат пълно разследване и, при необходимост, оставки заради трагедията в Лясковец. Социалистите обаче отказват сформиране на временна анкетна комисия, както настояват ГЕРБ, а само изслушване във вътрешната комисия на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и зам.-вътрешния министър Васил Маринов.

"Ще настояваме за пълно разплитане на случая - до най-малката подробност, довела до тази трагична грешка, при която обществото беше защитено, но загина служител на специализираната полиция", заяви шефът на комисията и депутат от Коалиция за България Атанас Мерджанов след Изпълнителното бюро на БСП във вторник.

Той отклони искането на ГЕРБ за анкетна комисия, която да разгледа фактите около акцията в Лясковец: "Няма нищо лошо, но след като са назначени проверки по случая, след като има извършен преглед за всички онези дейности, които доведоха до тази тежка ситуация и едва тогава, ако се прецени, да бъде създадена парламентарна анкетна комисия".

Прокуратурата ще проверява разрешителните за оръжие

Успоредно с това прокуратурата обяви, че "ще бъде изискана информация от областните дирекции на МВР и районните полицейски управления за абсолютно всички лица, на които са издадени разрешения за притежание и носене на огнестрелни оръжия, независимо от основанията за това (лов, самоохрана и т.н.)".

Ще се проверяват сроковете на разрешителните, както и наличието на огнестрелни оръжия и боеприпаси с изтекъл срок за съхранение, и спазването на служебните задължения от страна на службите "Контрол на общоопасните средства" в цялата страна.

След това списъкът ще бъде предоставен на главния прокурор. "Проверката ще завърши на 25 април 2014 г. и резултатите от нея ще бъдат представени, ведно с предложение за по-нататъшни действия във връзка с притежанието на огнестрелни оръжия", уточняват от държавното обвинение.

Местната полиция на прицел - защо четирите ловни оръжия на Петков не са иззети

Проверката в полицията във Велико Търново и Горна Оряховица пък ще изяснява дали при издаването на разрешително за оръжие на Петко Петков през 2009 г. са били спазени всички законови изисквания, както и кои служители на местните дирекции на МВР са отговорни за това, че общо четирите му ловни оръжия не са иззети след изтичането на разрешителното му през 2012 г.

Жилището на 53-годишния мъж бе щурмувано от служители на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) в ранните часове на петък, но Петков даде солиден отпор, откривайки стрелба с автоматично оръжие от прозорците си, барикадирани с радиатори. При престрелката смъртоносно бе прострелян Емил Шарков, други трима командоси бяха ранени, а по неофициална информация още трима барети са били улучени, но в бронежилетките.

Най-големият полицейски синдикат настоя за бъдат посочени виновните

В тази връзка от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), най-голямата съсловна полицейска организация, настояха за "пълно, всестранно и безпристрастно разследване на инцидента в Лясковец".

"Управителният съвет на СФСМВР счита, че най - исконното право, което следва да бъде защитавано от една синдикална организация, е правото на живот. Настояваме да бъде проведено пълно, всестранно и безпристрастно разследване на инцидента в Лясковец. Да бъдат установени всички виновни длъжностни лица, които с действията или бездействието си са допринесли за това нещастно развитие на ситуацията и да им бъде потърсена дисциплинарна, а при наличие на данни за престъпление – и наказателна отговорност", пише в позиция на полицейския синдикат, разпространено до медиите.

От организацията настояват още ръководството на силовото ведомство "в най-кратък срок да излезе с програма, съдържаща спешни мерки насочени към минимизиране на риска от повторение на подобни инциденти".

Операцията в Лясковец постави много въпроси, освен за професионализма, подготовката и планирането на действията на баретите, и за решенията, взети от предишното и настоящото ръководство на МВР, след като поне от три години е било известно, че Петко Петков страда от психически проблеми и е опасен както за себе си, така и за околните. През 2012 г. съдът е разпоредил принудително въдворяване на мъжа в психиатрична клиника, но планираната тогава операция така и не е проведена, за което сегашното ръководство на МВР обвинява бившия главен секретар на министерството Калин Георгиев, който отрече да е спирал такава акция. Отделен е въпросът защо сегашното ръководство на МВР е чакало девет месеца, преди да се задейства и защо, след като все пак се реши да действа, го направи по толкова непрофесионален начин.

След драмата в Лясковец стана ясно, че властите на практика са се оказали безпомощни пред Петков, който отказвал да върне общо четирите си ловни оръжия, въпреки изтеклото си разрешително.

В понеделник той бе оставен в ареста от Окръжния съд във Велико Търново по обвинение в убийство на полицай, опит за убийство, заплаха с убийство и незаконно притежание на оръжия и боеприпаси. В момента Петков се намира в местната болница, където се възстановява от прострелната си рана в корема.

От СФСМВР изразяват искрените си съболезнования на семейството на колегата си Емил Шарков и се надяват останалите им пострадали при акцията колеги да се възстановят бързо. Обявяват и началото на дарителска кампания за подпомагане на общо четирите потърпевши семейства, която ще продължи до края на април т.г.

Сметката, по която ще се набират средства е:

IBAN: BG35UBBS80021014037240

Kод: UBBSBGSF

Банка: Oбединена Българска Банка

Основание: "Помощ за семействата на пострадали колеги от СОБТ"

Споделяне

Още по темата

Още от България