В нов опит да намалят смъртността сред пешеходците

Властите ще премахват цветните пешеходни пътеки

Снимка: БГНЕС

По инициатива на прокуратурата МВР и Министерството на регионалното развитие и благоустройството започват проверка на всички пешеходни пътеки в страната, обявиха в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров и министрите Валентин Радев и Николай Нанков.

Сред целите на проверката ще бъде премахване на цветните пешеходни пътеки, тъй като не отговаряли на нормативните изисквания.

"Жертвите и пострадалите в катастрофи в последните седмици са повече, отколкото бихме могли да приемем със съзнанието, че такава е статистиката. Всъщност, тя неможе и да ги мери. Нито един загубен на пътя човешки живот не е просто елемент от една извадка, а е траур на семейства и загуба без еквивалент. На практика няма населено място, няма български дом, който да не е засегнат по един или друг начин от това, което вие медиите наричате война по пътищата, а тя е точно война. Недопустимо е ежедневно да продължават да се газят и убиват хора на пешеходни пътеки", коментира Цацаров, подчертавайки, че тези жертви често са деца и това е "водещият мотив" за проверката.

Тя ще продължи до края на февруари догодина и ще се занимава с въпроса дали всяка пешеходна пътека в страната е изписана с материалите, предвидени от властите. Освен това МВР и МРРБ ще инспектират дали зебрите са на места и с размери, съобразени с изискванията.

По думите на Цацаров след това ще последват "сигнални писма" по Закона за МВР до кметовете на всички населени места. Освен това ще има и предложения от прокуратурата "до лицата, които по силата на нормативните актове са задължени да осъществяват контрол – в случай на неизпълнение, ще последват санкции и от МВР, и от прокуратурата".

Целта е да бъдат установени местата, на които пешеходните пътеки са почти невидими или са видими, но са в отклонение на изискванията. Главният прокурор добави още, че "град по град" ще бъдат издадени предписания за привеждане на пешеходните пътеки в съответствие с нормативните изисквания. "Ще направим и карта на пешеходните пътеки в страната", обобщи Цацаров.

Вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че досега през тази година тежките катастрофи в населените места са 4038, а извън тях – почти два пъти по-малко. В селата и градовете, където отговорността е на кметовете, всяко 12-то тежко произшествие завършва със смърт, добави още Радев.

Регионалният министър Николай Нанков допълни, че няма синхронизиране за пешеходните пътеки по републиканските пътища, а те трябва да са изцяло бели без никакви символи и изписвания.

"По републиканските пътища вече тече проверка на инвентаризацията на пешеходните пътеки. Зачестяват случаи на пешеходни пътеки, които са с недопустими нарушения и извън нормативните изисквания. Пътеките трябва да са черно-бели. Убеден съм, че законът за пътищата може да бъде променен и да бъдат засилени санкциите при неизпълнение на местните власти на ангажиментите им да спазват нормативните изисквания", заяви още регионалният министър.

Властите обаче така и не изясниха дали има и евентуално колко са смъртните случаи конкретно на цветни пешеходни пътеки, щом именно тяхното премахване е сред основните приоритети на проверката. Никой не коментира и обстоятелството, че използването на червения цвят като фон за пешеходните пътеки бе възприето от общините в опит да ги направят по-забележими за шофьорите и бе една от мерките именно срещу трагичните инциденти с пешеходци.

Споделяне

Още от България