Властите си върнаха контрола върху превзет от талибаните окръг в Афганистан

Афганистанските сили за сигурност, подкрепени от натовски войски, си върнаха контрола върху окръг в източната част на страната, който бе завладян през нощта от талибаните, предадоха осведомителните агенции в понеделник, като се позоваха на представители на властите.

Десетки ислямистки бунтовници превзеха и подпалиха полицейския участък и административните сгради в град Хогяни - център на едноименния окръг в провинция Газни. Всички полицаи от охраната бяха убити или пленени. Към момента на нападението в сградите не е имало представители на местната власт.

Афганистански и натовски сили влязоха по-късно в Хогяни и установиха контрол над града, без да срещнат каквато и да било съпротива от страна на талибанските бойци, които се изтеглили.

През последните месеци Газни се превърна в една от най-нестабилните афганистански провинции, отбелязва АП. Парламентарните избори, които бяха произведени в страната през септември тази година, не се състояха в по-голямата част от Газни заради бунтовническата заплаха.

Афганистан е разделен на повече от 350 окръга (в 34 провинции). Около 10 от тях са под прекия контрол на талибаните, като ислямисткото движение има присъствие в много повече.

Споделяне

Още от Свят