Властите в Беларус пребиха и арестуваха опозиционен кандидат за президент

Властите в Беларус пребиха и арестуваха опозиционен кандидат за президент

В четвъртък сутринта в столицата на Беларус беше пребит и арестуван професор Александър Козулин, един от кандидатите за президент на страната, предаде ББС.

Инцидентът е станал в Дворец на железничарите в Минск. Бойците от специалния отряд с особено предназначение (СОБР) приложили сила срещу кандидата за президент и съмишлениците му. При сблъсъка са пострадали журналисти, включително и операторът на Ройтерс.

“В момента се провежда разследване”, цитират новинарските агенции представители на районното управление на милицията.

Козулин и съратниците му от Социалдемократическата партия са се опитали да се регистрират като делегати на Третото всебеларуско народно събрание, което започна работа в Минск.

Събранието е свикано по инициатива на президента Лукашенко и според официалната преса, на него са представени всички слоеве от беларуското общество за “съвещание с народа в навечерието на важна обществено-политическа кампания – изборите за президент на Беларус”.

Хилядата делегати на събранието бяха избрани на събрания на трудовите колективи, в учрежденията, в учебните заведения. Александър Козулин, сегашният лидер на социалдемократическата партия и неговите съратници бяха пратени за делегати от извънредния конгрес на Социалдемократическата партия.

“Ние се опитахме да покажем протоколите от конгреса за регистрация на нашите представители като делегати на така нареченото народно събрание, - разказва Мечислав Гриб, началник на избирателния щаб на Козулин и бивш говорител на Върховния съвет. “Но внезапно ни нападнаха от специалния отряд, начело с отдавна известния Димитър Павличенко и започнаха да ни бият”.

“Той ме оскърби и аз си поговорих с него по мъжки. Повече нищо няма да кажа”, заяви командирът на специалния отряд за бързо реагиране Павличенко, коментирайки по молба на Интерфакс боя с Козулин.

Павличенко е обявен за персона нон грата в страните от Европейския съюз, тъй като се смята, че е участвал лично в изчезването на известни беларуски опозиционери и един журналист. Независимата беларуска и западна преса го нарича “Командира на ескадрона на смъртта”.

“Павличенко лично би Александър Козулин, професорът беше повален и ритан”, заявява Павел Знавец, бивш депутат на Върховния съвет и участник в инцидента. “Преди това в сградата на Двореца видях само един милиционер и изведнъж множество хора в униформи, командвани от Павличенко във войнишка униформа “.

По сведения на правозащитниците, Козулин е откаран в районното управление на милицията за по-нататъшно разследване. Дежурният от управлението не отрича, но и не потвърждава информацията за местонахождението на Козулин.

Според беларуските закони Александър Козулин може да бъде задържан, без предявяване на обвинения за три денонощия. Ако обвинят професора в оказване на съпротива на служители на милицията или за хулиганство, го очаква арест, срокът на който ще бъде определен от съда.

“Избирателната кампания на Александър Козулин обаче не се прекратява”,  заявява Нина Шидловская, прессекретар на кандидата за президент.  “Довечера телевизията трябва да покаже изявление на Козулин”, каза тя.

Александър Козулин, пратеният от Лукашенко в оставка ректор на Беларуския университет, в хода на предизборната си кампания рязко критикува политиката и личните качества на действащия президент.

Самият Лукашенко, който се кандидатира за трети президентски мандат на изборите, насрочени за 19 март, твърди, че няма да провежда традиционна кампания.

Всенародното събрание обаче, което ще бъде предавано директно по телевизията, има за цел да обрисува Лукашенко като силен лидер, обичан от народа си.

Той управлява 12 години Беларус с желязна ръка – Вашингтон го определя като “последният диктатор на Европа”.

Основният опозиционен лидер Александър Милинкевич застрашава амбициите на Лукашенко в предварителните сондажи, както и лидерът на либерал-демократите Сергей Гайдукевич.

Според ББС много от политическите опоненти на Лукашенко, както в страната, така и зад граница, подозират, че тези избори няма да са нито свободни, нито честни.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?