Властите в Белгия разследват измама с банков превод от България

Властите в Белгия разследват случай на измама с превод на 113 000 евро от България, съобщава вестник "Дерниер йор", цитиран от БТА.

В края на миналата седмица в Брюксел е бил задържан млад мъж, заподозрян в съпричастие. Според публикацията става дума за разкриването на дейност на организирана престъпна група, която прихваща банкови преводи и отклонява средствата.

Разследването започнало, след като белгийско дружество, което очаквало превод за посочената сума от свои български партньори, не получило парите по своята сметка. Така следствието стигнало до мъж от конгоански произход, който живеел във Фландрия. Той отричал да е намесен, но накрая признал, че е част от организацията, а за това, че е получил отклонените средства, бил възнаграден с 10 000 евро.

В дома на африканеца били открити множество скъпи предмети, дрехи и обувки, които той първоначално обяснявал, че има, тъй като продал имущество в родината си. В информацията не се споменава за участие на български граждани в измамната схема.

В други публикации вестниците "Газет ван Антверпен" и "Хет беланг ван Лимбург" съобщават, че за последната година се наблюдава съществено намаление на случаите с класическа измама с банкови карти в Белгия. Престъпниците са се отказали от т. нар. скиминг, при който данните от магнитната лента на картите биват копирани и след това използвани с друга пластика.

За миналата година са били регистрирани едва девет такива случая, като само две години по-рано те са били 1425. Едно от обясненията е, че мярката на европейските банки да блокират употребата на картите извън Европа, освен ако клиентите изрично не пожелаят обратното, дава резултат. В Европа картите се използват основно чрез разчитане на данните, заложени в техния чип.

Същевременно статистиката сочи увеличение на случаите на фишинг - измама с кражба на банкови и лични данни в интернет. За 2011 г. в Белгия са били отчетени 2000 такива случая, а данните да миналата година все още се обработват.

Споделяне

Още от Европа