Властите в Джорджия препотвърдиха победата на Джо Байдън

Щатският държавен секретар на Джорджия Брад Рафенспъргър

Местните власти в американския щат Джорджия отново потвърдиха крайния резултат от президентските избори на 3 ноември, според който победител е кандидатът на демократите Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес.

Това стана след извършеното ново преброяване, поискано от президента републиканец Доналд Тръмп, който оспорва резултата. "Ние преброихме вече три пъти всички редовно подадени бюлетини и резултатът остава непроменен", каза щатският държавен секретар Брад Рафенспъргър на пресконференция в сградата на местния Капитолий в Атланта.

Законодателството на Джорджия допуска загубилият кандидат да поиска повторно преброяване, когато разликата между двамата съперници е до 0,5 процентни пункта. Сертифицираният от Рафенспъргър резултат показа, че Байдън е победил с 12 670 гласа, или с 0,25 на сто от всичките около 5 млн. подадени бюлетини.

При новото преброяване с използване на скенери, които да отчитат и сумират резултатите, били констатирани незначителни разминавания в резултатите в някои избирателни окръзи, при което преднината на Байдън е спаднала със 766 гласа до 11 779, което не променя крайния резултат. Тази разлика се дължи най-вече на окръг Фултън - най-населения в щата, като в него влиза и голяма част от щатската столица Атланта.

Сега остава губернаторът на щата, републиканецът Брайън Кемп, да утвърди списъка от 16-те електори - всички те представители на Демократическата партия, в Изборната колегия от 538 души, която трябва да се събере на 14 декември и да утвърди избирането на Джо Байдън за президент на САЩ.

Вчера федерален съдия отхвърли подадения от републиканците иск чрез бившия адвокат на Тръмп - Сидни Пауъл, в който се твърдеше, че е имало повсеместни изборни измами в щата и се искаше резултатът да бъде анулиран.

"Аз зная, че има хора, които са убедени, че е имало много проблеми в изборите, но данните - фактическите данни, показват друга картина", каза Рафенспъргър, който също е републиканец, на пресконференцията си.

Въпреки това Тръмп настоя губернаторът Кемп, също негов съпартиец, да свика извънредна сесия на щатския Конгрес, на която да бъдат избрани други президентски електори вместо утвърдените вече 16 демократи, като отново се позова на изборни измами, но губернаторът отказа. В специално изявление губернаторът и неговият заместник посочиха, че това би било грубо нарушение както на щатското, така и на федералното законодателство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?