Властите в Германия предупредиха за опасност от отравяния с чешки алкохол

Германските власти отправиха официално предупреждение за опасността от употреба на чешки спирти напитки. Това бе сторено във връзка със смъртта на хора, отровили се от метилов алкохол, пише в сряда сп. "Шпигел", цитирано от Дойче Веле.

Германското външно министерство призова гражданите да не купуват и употребяват твърд алкохол по време на пътуванията си в Чехия.

Германската служба за защита правата на потребителите отбеляза, че вероятността за внос на отровен алкохол от Чехия в Германия е практически нулева. А предупреждението, разпространено от външното министерство, е само предохранителна мярка.

Ситуацията се следи и от властите в провинциите, граничещи с Чехия. В частност Саксония е била предупредена от Европейската комисия, според която отровният алкохол се разпространява в малки магазини в района на Острау. Представител на министерството по защитата на потребителите на Саксония отбелязва, че е възможно некачествени спиртни напитки да са попаднали на територията на федералната провинция. Проверки обаче в магазинната мрежа засега няма да се правят, защото няма достатъчно основания за това.

Представител на баварското ведомство по здравеопазване и безопасност на хранителните продукти заяви, че засега няма признаци за поява на чешки отровен алкохол. Но на границата е въведен засилен контролен режим - митничарите внимателно преглеждат вносния алкохол.

На границата с Бавария в региона Хеб чешката полиция откри нелегален пункт за бутилиране на твърд алкохол. Дали този алкохол е опасен за здравето, засега не се съобщава. Резултатите от лабораторните изследвания ще станат известни след няколко дни.

Заради отравянията с метилов алкохол в Чехия бе въведена забрана за продажба на спиртни напитки над 20 градуса. От началото на месеца в Чехия, а след това в Словакия и Полша от отравяне починаха над 20 души, а други 30 влязоха в болници.

Чешкият президент Вацлав Клаус не одобри налагането на забраната, като коментира в сряда, че забраната няма да реши проблема с нелегалното производство на спирт. Според него причината за ръста в производството на фалшив алкохол са "абсурдно високите данъци" в спиртопроизводството и фактът, че държавата не се е справила с контрола над "света на подозрителния алкохол".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят