Властите в Киев подхванаха "съдиите на Янукович"

Украинската прокуратура е започнала наказателни производства срещу съдиите от Конституционния съд, които са "разширили" правомощията на Виктор Янукович, съобщи украинската информационна агенция УНИАН, цитирана от "Правен свят". Съдиите са разследвани за връщане в сила на Конституцията от 1996 година.

Информацията е съобщена от изпълняващия длъжността главен прокурор Олег Махницкий. Реваншизъм има и по отношение на следователите и съдиите, участвали в "газовото дело" срещу бившата министър-председателка Юлия Тимошенко. Те са обвинени за фалшифициране на делото.

Основа за това дело е решението на Върховният съд на Украйна, който прие през тази седмица, че всъщност няма данни за извършено от Тимошенко престъпление. Делото срещу бившия премиер бе силно критикувано от ЕС заради отношението на съда към подсъдимата. Съдията по делото на първа инстанция изгони първо всички медии от залата, после започна да гони и нейните адвокати, а според твърденията на нейните защитници – не е приел и много от оневиняващите я доказателства.

По ирония привържениците на Тимошенко, един от основните лидери на "Оранжевата ревоюция", обвиниха тогава Виктор Янукович в прояви на репресия и реваншизъм. Европейският съд по правата на човека в Страсбург вече осъди Украйна за липсата на справедлив процес по това дело.

Редица дела срещу конституционни съдии

"Мога да ви кажа, че към момента се води разследване по редица наказателни дела, в това число и срещу съдиите от Конституционния съд, които са предоставили на Янукович прекомерни правомощия и по този начин са го подпомогнали да узурпира властта", обяви и.д. главният прокурор на Украйна Олег Махницкий.

Той уточни, че наистина има процесуални пречки пред това разследване, заради "така наречените гаранции за независимостта на съдебната власт, които предвиждат специална процедура за привличане на съда към отговорност".

Махницкий потвърди също така, че в момента се водят наказателни производства срещу съдиите от общите съдилища, които са приемали несправедливи решения, както и срещу прокурори и следователи.

Той дори започна да сочи с пръст определени съдии: "Това са съдиите от Печорския и Шевченковския съд в Киев. Тези съдии, както и редица други от други съдилища, по-специално са вземали незаконни решения за привличане към наказателна и административна отговорност на участниците в Майдана".

"Това са последните събития. Също така съм инструктирал прокурорите да разследват не само последните събития, но и други факти, които са настъпили преди събитията на Майдана", заявява още главният прокурор.

Властта срещу магистратите по "газовото дело"

Срещу съдиите и следователите, които са участвали в "газовото дело" срещу бившия министър-председател Юлия Тимошенко, е започнало разследване по обвинения за фалшифициране на делото. Информацията бе оповестена от адвоката на Тимошенко Сергей Власенко, който е и депутат в украинската Върховна Рада.

Той не споменава конкретни имена заради тайната на разследването, но е допълва, че "всички решения, които бяха взети в този случай, са незаконни". Власенко обяснява, че в основата на преследването срещу Тимошенко стои сваленият президент Виктор Янукович.

"Всички, подчертавам, всички държавни органи на ниво ръководителите им, действаха координирано по въпроса, свързан с Юлия Владимировна. Всичко се случи в зловеща координация и на върха на тази координационна пирамида стоеше лично Виктор Фьодорович Янукович", заявява Власенко.

По неговите думи експрезидентът Янукович лично е вземал основните решения, свързани с делото на Тимошенко. "Координатори на процесите към последващите изпълнители бяха главният прокурор Виктор Пшонка и зам.-шефът на президентската администрация Алексей Портнов", уверен е Власенко.

Същевременно адвокат Власенко заявява, че не всички изпълнители по делото на Тимошенко могат да бъдат привлечени към наказателно преследване, защото някои в момента имат парламентарен имунитет. "За хора като Владимир Олийник и Сергей Мищенко, а могат да се назоват още имена, въпросът стои на морално-етична основа", казва Власенко.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?